Izvajanje HAB in KOPOP ukrepov

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmeglic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 11:56

Izvajanje HAB in KOPOP ukrepov

Odgovor Napisal/-a mmeglic »

Pri izpolnjevanju vloge za HAB in TRZ II OSIL sem prišel do zanimivega primera, kateri posledično onemogoča vstop kmetije v KOPOP. Zakaj?

Kmetija obdeluje 4 ha travnikov, od tega jih je 1,19 ha v območju HAB. Da bi lahko vstopili v ukrepe KOP bi morali 20% površin ( 0,24 ha) pasti in kositi po 30.6, vendar na celem GERKU. In kaj se zgodi ? En GERK v velikosti 24 ar je zanimiv za ukrep, zmanjka pa še en ar za zagotovitev zahteve 20%, ker prihaja znotraj aplikacije do izravnave m2 in 24 ar ni dovolj. Sicer ima še en GERK kjer izvaja košnjo in pašo po 30.6. vendar ne na celem GERKu in ker tega ne bo počel mu padejo vsi ukrepi KOPOP na kmetiji.
Ker nisem vedel, sem izrisal na delu omenjenega travnika dva dela in jih vključil v HAB in TRZ II ker je aplikacija to omogočila vendar je zadeva sporna, vsaj po pogovoru z "help desk". Posledica. Vlogo bo potrebno dopolniti, ko bo to mogoče in izbrisati zahtevke. Torej zopet ena kmetija manj vključena v KOPOP.
Vlogo si začasno lahko ogledate: 100278676

Prosim za vaše mnenje.
Matjaž Meglič
tsilaj

Re: Izvajanje HAB in KOPOP ukrepov

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Iz primera, ki ga opisujete ne izhaja, da bi upravičencu bil onemogočen vstop v ukrep KOPOP.

Upravičenec mora obvezni zahtevi operacije Posebni traviščni habitati izvajati vsaj na 20 % površin, ki se nahajajo na območju HAB. Poleg tega velja tudi splošno pravilo KOPOP, ki določa, da je najmanjša površina vključena v zahtevo velika vsaj 0,1 ha, v zahtevo pa je vključenih vsaj 0,3 ha. V primeru, ki ga navajate torej tudi GERK velikosti 25 ar ne bi bil dovolj velik za vstop v operacijo HAB.

Upravičenec ima možnost vložiti zahtevek HAB na preostalem (večjem) GERK, ki leži na območju HAB ter se z ostalimi površinami vključiti tudi v ostale operacije KOPOP.

Zahteve operacij pomembnih za ohranjanje biotske raznovrstnosti je potrebno izvajati na celem GERK.
Odgovori

Vrni se na “7. Posebni traviščni habitati”