Zahteve za KRA_OGRM

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
apozenel
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 13:28

Zahteve za KRA_OGRM

Odgovor Napisal/-a apozenel »

Pri varovanju črede pred velikimi zvermi mora biti na GERK-u vključenem v zahtevo postavljena visoka premična varovalna elektroograja ali elektromreža visoka vsaj 160 cm pod stalno napetostjo najmanj 5kV, kamor živali zvečer zapremo in jih zjutraj spustimo na pašo. Če je travna ruša pregažena, moramo ograjo prestaviti. Za varovanje črede se lahko uporabljajo tudi staje oziroma stalne ograde iz betonskega železa, enako visoke vsaj 160 cm, ki onemogočajo dostop velikih zveri do živali preko noči.
Zanima me:
1. Ali so dovoljene tudi staje iz lesa (stabilne, močne in visoke enako vsaj 160 cm) ?
2. Ali kmetija zadosti zahtevi, če na GERK-ih, ki so v bližini hleva za nočno zapiranje uporablja kar hlev - se pravi, da preko noči zapira živali v hlev ?

Hvala za jasen odgovor!
Anka Poženel
mtratnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 Sep 2018, 11:51

Re: Zahteve za KRA_OGRM

Odgovor Napisal/-a mtratnik »

Postavljene staje morajo biti masivne, trdne in izdelane iz materiala, ki ga velike zveri ne morejo poškodovati. Manj masivne staje iz lesa lahko medved poškoduje. Glavni namen staje je, da onemogoča dostop velikih zveri do črede, pri tem je pomembna trdnost in nedostopnost (okna, vrata, vkopanost v tla), material izdelave (les, betonsko železo) je manj pomemben. Staje so torej lahko izdelane iz lesa, vendar morajo izpolnjevati pogoj da so nedostopne za velike zveri.

Za nočno varovanje črede pred plenilci lahko uporabljamo tudi hlev, ki pa mora ustrezati istim pogojem kot v primeru staje. Postavljen mora biti na način, da preprečuje velikim zverem dostop do živali. V hlevu so vrata in okna tiste šibke točke, ki jim moramo posvetiti posebno pozornost. Vrata in okna morajo biti trdna in nepoškodovana, da jih velike zveri ne morejo podreti, jih preplezati ali uničiti.

Več o ukrepu lahko preberete v brošuri "Varovanje drobnice pred velikimi zvermi."
https://www.program-podezelja.si/sl/knj ... 82016/file
Odgovori

Vrni se na “14. Reja domačih živali na območju pojavljanja velikih zveri”