Dokup krme za planine

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jdemsar
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:54

Dokup krme za planine

Odgovor Napisal/-a jdemsar »

Kakšno krmo je na planini dovoljeno kupovati? Ali je močno krmo na mlečnih planinah dovoljeno krmiti? Ali je seno, ki ga kmetje peljejo na planino dovoljeno krmiti?

Hvala za odgovor
Jernej
tsilaj

Re: Dokup krme za planine

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Vprašanje se še proučuje in išče možnost, kako mlečnim paninam pri izvajanju zahteve, vezane na planinsko pašo, omogočiti oz. dovoliti nakup krme. Sedaj upravičenci na planino lahko pripeljejo le krmo (npr. seno) iz svojega KMG za svoje živali, ki se pasejo na planini, uporabljajo pa se lahko tudi vitaminsko mineralni dodatki.
tsilaj

Re: Dokup krme za planine

Odgovor Napisal/-a tsilaj »

Določilo, da nakup krme ni dovoljen velja kot splošno pravilo. Glede na posebne zahteve reje in prehrane molznih živali na planinski paši, pa je v tem primeru dovoljeno odstopanje. V skladu s tem je dovoljeno molznim živalim visoko proizvodnih lastnosti, na paši dodajati na lastnem kmetijskem gospodarstvu pridelano krmo, kakor tudi dokupljeno močno krmo, žita in vitaminsko mineralne dodatke. Tako se molznim živalim omogoči ohranjanje dobrega zdravstvenega stanja in kondicije. Dodatno krmljenje se izvaja na podlagi izračunanega krmnega obroka, ki ga pripravi strokovno usposobljena oseba (kmetijski svetovalec, zootehnik) in zagotavlja uravnoteženo prehrano ter oskrbo živali z vitamini in minerali.
Odgovori

Vrni se na “15. Planinska paša”