Prisotnost živali na planinskem pašniku

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmeglic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 11:56

Prisotnost živali na planinskem pašniku

Odgovor Napisal/-a mmeglic »

KMG je registrirano kot planina. Na planino vsako leto pripeljejo živali v skladu s KOPOP KRA PAST ( prigon, odgon, PP s pastirjem). Na planini so prišli na idejo da bi nekaj živali celo leto obdržali na planini in se ne bi vračale v dolino, ker pastir, kateri je hkrati nosilec KMG MID, prebiva v pastirski koči celo leto in bi tam skrbel zanje.
Postavlja se vprašanje kako in če je to v skladu s pravili. Prosim za pojasnila in navodila.
Matjaž Meglič
mtratnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 Sep 2018, 11:51

Re: Prisotnost živali na planinskem pašniku

Odgovor Napisal/-a mtratnik »

Planina je definirana v 7. točki 3. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18):
Planina je zemljišče v alpskem, predalpskem ali dinarskem svetu z naslednjimi značilnostmi:
a) geografsko zaokrožena zemljišča, porasla s travo, vključno z morebitnimi gospodarskimi objekti ter objekti in napravami za oskrbo ljudi in živali v upravljanju agrarne skupnosti, pašne skupnosti, pravne osebe ali fizične osebe,
b) na zemljiščih je organizirana sezonska paša živali brez vsakodnevnega vračanja in
c) najnižja točka zemljišča je na nadmorski višini 750 metrov ali nadmorski višini najmanj 400 metrov, kadar je to utemeljeno iz geografskih, zgodovinskih ali drugih razlogov.

V Zakonu o kmetijstvu planino opredeljuje tudi sezonska paša, celoletna prisotnost živali na planini ni predvidena, ker sicer to ni več planina. Glede na definicijo planine je prilagojena tudi obravnava zahtevkov KOPOP, ki se lahko uveljavljajo na planini. Pri obravnavi in ugotavljanju izpolnjevanja pogojev operacije Planinska paša, se upoštevajo samo živali, ki so navedene v zapisniku o prigonu.
Odgovori

Vrni se na “15. Planinska paša”