Zmanjšanje, nadomeščanje in nov vstop v GEN_PAS

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jdemsar
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:54

Zmanjšanje, nadomeščanje in nov vstop v GEN_PAS

Odgovor Napisal/-a jdemsar »

Ekološka kmetija, ki je v GEN_PAS, je zmanjšala stalež drobnice avtohtone pasme na račun neavtohtonih (z 92 avtohtonih na 75 avtohtonih). So pa na novo začeli rediti cikasto govedo.
Menjava dela ovc v ukrepu GEN_PAS s cikastim govedom kot drugo živalsko vrsto ne gre.
Je potem edina možnost, da doda nekaj avtohtonih ovc, pokliče kontrolorja in dopolnimo vlogo?
Če pustimo cikasto govedo v zahtevku GEN_PAS bo verjetno to pomenilo nov vstop v 5- letno obveznost. Glede na to, da se programsko obdobje izteka: do kdaj bo imel obveznost, če letos vstopi?
Hvala za odgovor.

Janja in Jernej
mtratnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 Sep 2018, 11:51

Re: Zmanjšanje, nadomeščanje in nov vstop v GEN_PAS

Odgovor Napisal/-a mtratnik »

Glede na število živali posamezne vrste domačih živali, ki jih je upravičenec vključil v operacijo GEN_PAS v letu vstopa v to operacijo, se lahko število v to operacijo vključenih živali te vrste v okviru obstoječe obveznosti skupno zmanjša za največ 10 %, vendar po zmanjšanju stalež avtohtonih in tradicionalnih pasem domačih živali ne sme biti manjši od števila živali, določenega za posamezne vrste (belokranjska pramenka, istrska pramenka in drežniška koza najmanj 3 živali, kokoši najmanj 30 živali, ostale vrste živali najmanj 1 GVŽ). Kot pravilno ugotavljate, v okviru operacije GEN_PAS, menjava med vrstami domačih živali ni mogoča.

V kolikor je vaša večletna obveznost pri operaciji GEN_PAS 92 avtohtonih živali drobnice, je zmanjšanje (na 75 živali) več kot 10 % (= 18,5 %), kar predstavlja neupravičeno zmanjšanje. Da do neupravičenega zmanjšanja ne bi prišlo, bi se število živali lahko zmanjšalo na 83 (to je za 9 živali = 9,78 %). V izogib kršitvi, je najbolje povečati število živali in stanje urediti - dopolniti zbirno vlogo najpozneje do 31. 5. 2019. Pri tem je treba upoštevati, da se podatki o avtohtonih pasmah drobnice uredijo vsaj en dan pred oddajo zbirne vloge.

V letu 2019 je operacija GEN_PAS ponovno odprta in so mogoči novi vstopi v operacijo. V kolikor ste v operacijo GEN_PAS že vključeni z drobnico (ovcami) in letos vstopate še z govedom, to pomeni, da za govedo prevzemate novo petletno obveznost. Vaša obveznost se torej zaključuje čez pet let, oziroma s koncem trajanja PRP 2014 – 2020, kar pa ni nujno leta 2020, ampak bo to lahko tudi kasneje.
Odgovori

Vrni se na “18. Reja lokalnih pasem, ki jim grozi prenehanje reje”