Prijavljena rastlinska vrsta in sorta - ni semena

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Prijavljena rastlinska vrsta in sorta - ni semena

OdgovorNapisal/-a ateran » 15 jun 2015, 12:54

Pozdravljeni!

Za dosevke avtohtonih sort ajde je zmanjkalo semena.
Če se bo to dogajalo vsako leto pri različnih rastlinskih vrstah, bo zelo težko zagotavljati površine pod to zahtevo!
Ali lahko kmetija poseje drugo kmetijsko rastlino, kjer so še na voljo semena iz seznama GEN_SOR, da bi uveljavljala pačilo KOPOP?
V katerem primeru mora odstopiti od zahtevka?

Prosim za hiter odgovor, da bodo kmetije lahko pravočasno pravilno ukrepale

Hvala
ateran
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 09:59

Re: Prijavljena rastlinska vrsta in sorta - ni semena

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 01 jul 2015, 14:03

KMG za plačilo zahteve GEN_SOR lahko uveljavlja le tisto kmetijsko rastlino, ki jo je prijavilo na zbirni vlogi. Če je bil preko zbirne vloge vložen zahtevek za uveljavljanje avtohtone oziroma tradicionalne ajde, potem se za prejem plačila na površini mora nahajati ena od ustreznih sort ajde (Čebelica, Črna gorenjska ali Darja).

Če KMG poseje drugo kmetijsko rastlino kot je prijavljena na zbirni vlogi, pa ta kmetijska rastlina sodi med kmetijske rastline, ki jim grozi, da bodo izgubljene za kmetovanje (seznam se nahaja v Prilogi 10 Uredbe o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020), je pred najavo pregleda na kraju samem oziroma pred izdajo odločbe dolžan opraviti spremembo zbirne vloge ter navesti kmetijsko rastlino, ki je bila dejansko posejana.

Če KMG poseje drugo kmetijsko rastlino kot je prijavljena na zbirni vlogi, pa ta kmetijska rastlina ne sodi med kmetijske rastline, ki jim grozi, da bodo izgubljene za kmetovanje (seznam se nahaja v Prilogi 10 Uredbe o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020), je pred najavo pregleda na kraju samem oziroma pred izdajo odločbe dolžan s te površine umakniti zahtevek za plačilo GEN_SOR .
tsilaj
 


Vrni se na 19. Ohranjanje rastlinskih genskih virov, ki jim grozi genska erozija

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron