Menjava zahteve GEN-SOR in GEN SEME

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Menjava zahteve GEN-SOR in GEN SEME

OdgovorNapisal/-a enovak » 16 mar 2016, 15:48

Ali je možna menjava ukrepe GEN SOR z GEN SEME. V letošnjem letu se na novo vključi v ukrep GEN SEME z določeno površino in prevzame novo obveznost. V naslednjem letu organizacija s katero bo imel pogodbo za pridelavo, nima več interesa za pridelavo določenega semena. Ali lahko v naprej na tej površini izvaja zahtevo GEN - SOR?
V možnih kombinacijah ukrepa je dovoljena tudi kombinacija GEN - SEME in POZ (VOD) -POD. V tehnoloških navodilih za zahtevo POD je navedeno, da se posevek mora podorati in morebitna žetev ali uporaba posevkov kot krme v tej zahtevi ni mogoča. Postavlja se mi vprašanje kako lahko na posevku ki je namenjen za zahtevo POD izvajam tudi zahtevo GEN SEME, če semena ne morem pridelati, ali pa si zahtev pravilno ne razlagam?.
enovak
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 feb 2009, 16:41

Re: Menjava zahteve GEN-SOR in GEN SEME

OdgovorNapisal/-a tsilaj » 18 mar 2016, 10:45

Zamenjava ene zahteve oziroma operacije z drugo zahtevo oziroma operacijo v okviru ukrepa KOPOP ni dovoljena. Upravičenec, ki v letu 2016 vstopi v zahtevo GEN_SEME, mora izvajati obveznost na obsegu vstopne površine (dovoljeno je odstopanje +/- 10 %) pet let. Če to površino neupravičeno zmanjša, je deležen znižanj - zavrnitve plačil ter vračila prejetih sredstev, odvisno od resnosti kršitve.

Zahtevi GEN_SEME in GEN_SOR se dopolnjujeta v tem smislu, da mora skupna površina, vključena v zahtevi, obsegati vsaj 0,3 ha. Torej ni potrebno v vsako od zahtev ključiti 0,3 ha površin. Zahtevi pa ni možno zamenjati.

Zahteva GEN_SEME se lahko uveljavlja samo na glavnem posevku, torej je ni možno uveljavljati na posevkih, za katere se uveljavljajo zahteve POZ_POD, VOD_POD, POZ_NEP, VOD_NEP, POZ_ZEL ali VOD_ZEL. V kombinacijah ukrepa KOPOP (priloga 2 uredbe) je navedeno, da je na isti površini možna kombinacija zahtevkov POZ_POD in GEN_SEME. To pomeni, da se lahko zahtevi uveljavljata na isti površini, isti poljini, vendar ne istočasno. Na isti površini (poljini) je tako možno uveljavljati GEN_SEME za glavni posevek, POZ_POD pa za neprezimni posevek.
tsilaj
 


Vrni se na 19. Ohranjanje rastlinskih genskih virov, ki jim grozi genska erozija

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron