Cepljenje dreves v TSA v povezavi z zahtevo GEN_SOR

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jdemsar
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:54

Cepljenje dreves v TSA v povezavi z zahtevo GEN_SOR

Odgovor Napisal/-a jdemsar »

Ali je dovoljeno, da kmet, ki je vključen v operacijo visokodebelnih travniških sadovnjakov in v zahtevo GEN_SOR, drevesa nadomešča na način, da sadike dreves na ustrezni podlagi sam cepi s cepiči dovoljenih avtohtonih sort?

Hvala za odgovor.
Jernej
mtratnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 Sep 2018, 11:51

Re: Cepljenje dreves v TSA v povezavi z zahtevo GEN_SOR

Odgovor Napisal/-a mtratnik »

Za operacijo KRA_VTSA: Visokodebelni travniški sadovnjaki, je eden od pogojev ta, da pri dopolnjevanju praznih mest ni dovoljeno uporabljati šibko rastočih podlag. Kot dokazilo veljajo deklaracije za podlage, ki jih je treba hraniti na KMG in ob pregledu na kraju samem predložiti kontrolorju na vpogled. S pregledom teh deklaracij se preveri izpolnjevanje prej omenjenega pogoja.

V okviru operacije Ohranjanje rastlinskih genskih virov, ki jim grozi genska erozija, in zahteve GEN_SOR, se v okviru pregledov preveri tudi obstoj uradnih etiket ali etiket oziroma potrdil dobavitelja (od prvega nakupa semena oziroma sadik) in kopij zbirnih vlog, iz katerih mora biti razvidno, da se je v času od prvega nakupa semena ta sorta pridelovala na KMG, če se na KMG uporabljajo lastno pridelano seme oziroma sadike.

Izključno za popolnitev sadilnih mest (ne za prodajo), je torej dovoljeno cepiti s cepiči dovoljenih avtohtonih sort, vendar morajo imeti podlage teh dreves ustrezne deklaracije. Poleg tega je treba, skladno s prejšnjim odstavkom, dokazati da se ta sorta že prideluje na KMG.
Odgovori

Vrni se na “19. Ohranjanje rastlinskih genskih virov, ki jim grozi genska erozija”