Dodelitev plačilnih pravic iz N.R.

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
tomosaki
Prispevkov: 0
Pridružen: 09 Jan 2017, 10:04

Dodelitev plačilnih pravic iz N.R.

Odgovor Napisal/-a tomosaki »

Imamo primer kmetije, ki ima odprt KMG MID že vrsto let, zbirne vloge niso še oddali. V letošnjem letu so se odločili, da kmetijo pripravijo na EIV 18. V ta namen bodo v RKG-ju prijavili površine, ki jih obdelujejo. Zanima nas ali je kmetija upravičena do plačilnih pravic iz nacionalne rezerve v primeru, da za nosilca kmetije določimo osebo, ki je trenutno namestnik kmetije in je starejši od 40 let (ni mladi kmet)?
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Dodelitev plačilnih pravic iz N.R.

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

V skladu z uredbo, ki ureja sheme neposrednih plačil so plačilne pravice iz nacionalne rezerve v letu 2018 na voljo le nosilcem KMG, ki nikoli niso prejeli plačilnih pravic iz nacionalne rezerve in ki:
- so »mladi kmeti« kot je opredeljeno za plačilo za mlade kmete ali
- začenjajo opravljati kmetijsko dejavnost ali
- so jim bile ugodene pritožbe iz preteklih let, ki vplivajo na število ali vrednost plačilnih pravic.
Pri tem mora imeti nosilec KMG pristojnost odločanja, uživati ugodnosti in nositi finančna tveganja v zvezi s kmetijsko dejavnostjo na kmetijskem zemljišču, za katero uveljavlja izplačilo plačilnih pravic ali pa dodelitev in izplačilo plačilnih pravic iz nacionalne rezerve.

Glede na uredbo, ki ureja sheme neposrednih plačil, bi nov nosilec KMG, če še nikoli ni prejel plačilnih pravic iz nacionalne rezerve, lahko zanje zaprosil iz naslova začetka opravljanja kmetijske dejavnosti. Za nosilca KMG, ki začenja opravljati kmetijsko dejavnost, se namreč štejejo fizične ali pravne osebe, ki v obdobju petih let pred začetkom opravljanja kmetijske dejavnosti niso opravljale nobene kmetijske dejavnosti v svojem imenu in na lastno odgovornost ali niso imele kontrole pravne osebe, ki opravlja kmetijsko dejavnost.
Kot začetek opravljanja kmetijske dejavnosti šteje vpis nosilca v RKG.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “Dodelitev plačilnih pravic”