dodelitev plačilnih pravič iz NR in višina

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
devet99
Prispevkov: 0
Pridružen: 02 Mar 2016, 15:33

dodelitev plačilnih pravič iz NR in višina

Odgovor Napisal/-a devet99 »

pozdravljeni!

letos sem kupil okrog 2,5 ha travnikov, ki jih bom kosil....kmetije (kmg mida) uradno še nisem odprl, me pa zanima ali sem upravičen do plačilnih pravic iz nacionalne rezerve in kakšna bo višina (v eur) teh dodeljenih pravic? najbrž obstaja neka osnovna višina plačilne pravice, ki se jo dodeli novemu kmetu.

prav tako me zanima, če oddam teh 2,5 ha travnikov sosednjemu kmetu (on bo vrisal moje parcele pod gerke), ki bi te površine pasel, ali bo on upravičen do plačilnih pravic (kmetijo ima že dolgo odprto) in kakšna bo višina njegovih dodeljenih pravic? ali lahko on meni naslednje leto te plačilne pravice odda/proda?

hvala za odgovor.

lp,

uroš
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: dodelitev plačilnih pravič iz NR in višina

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

Če na novo začenjate opravljati kmetijsko dejavnost ter boste imeli 31.5. 2016 za te površine pravico do uporabe (so vpisana v RKG kot kmetijske površine vašega KMG) in hkrati še niste prejeli plačilne pravice iz nacionalne rezerve, potem lahko zaprosite za dodelitev plačilnih pravic iz nacionalne rezerve.
Pri tem za nosilca KMG, ki začenja opravljati kmetijsko dejavnost, štejejo: fizične ali pravne osebe, ki v obdobju petih let pred začetkom opravljanja kmetijske dejavnosti niso opravljale nobene kmetijske dejavnosti v svojem imenu in na lastno odgovornost. Kot začetek opravljanja kmetijske dejavnosti šteje vpis nosilca v RKG. Če boste nosilec KMG postali leta 2016, lahko vlogo za nacionalno rezervo oddate v okviru ZV letos ali 2017 ali 2018. V 2019 to ne bo možno.

Vloga za pridobitev PP iz NR leta 2016 se odda v okviru ZV od 29.2.2016 do 6.5.2016, pri tem ne zamujajte, ker če se vloga odda v zamudnem roku, od 7.5.2016 do 31.5.2016, se za vsak delovni dan zamude izplačila plačilnih pravic iz nacionalne rezerve znižajo za 3%. Poleg tega da oddate vlogo, morate obvezno navesti tudi, da ste začeli na novo opravljati kmetijsko dejavnost.
Vrednost plačilnih pravic, dodeljenih nosilcu KMG iz nacionalne rezerve, je enaka nacionalni povprečni vrednosti plačilnih pravic v letu dodelitve (163,83 evrov za leto 2016, 162,64 evrov za leto 2017, 161,61 evrov za leto 2018 ter 160,57 evrov za leto 2019 in 2020).
Glede vašega drugega vprašanja, iz katerega bi se dalo sklepati, da vas kmetovanje ne zanima in ste le lastnik zemljišč, pa je odgovor sledeč: če vaš sosed izpolnjuje pogoje za dodelitev iz nacionalne rezerve (ali kot mlad kmet ali kot nosilec, ki začenja s kmetovanjem, ter še nikoli ni prejel plačilnih pravic iz nacionalne rezerve po letu 2014), lahko zaprosi za dodelitev plačilnih pravic na podlagi vaših zemljišč, ki jih vzame v zakup.
Ker bo v primeru dodelitve lastnik plačilnih pravic sosed, lahko plačilne pravice vam ali kateremu drugemu nosilcu KMG proda, da v zakup ali podari. Če želite, da se po poteku zakupne pogodbe za zemljišča, katerih lastnik ste, prenesejo plačilne pravice k vam, je priporočljivo, da v zakupno pogodbo za določen čas vključite določilo, da sosed po preteku zakupne pogodbe za zemljišča vam proda, da v zakup ali podari plačilne pravice. Vendar boste takrat morali imeti svoj KMG (z drugimi zemljišči in/ali živali), da bi lahko bil prenos plačilnih pravic na vas sploh mogoč.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “Dodelitev plačilnih pravic iz nacionalne rezerve”