Podpora za sladko koruzo in koruzo pokovko (za kokice)

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
dslanic
Prispevkov: 0
Pridružen: 21 Sep 2016, 07:35

Podpora za sladko koruzo in koruzo pokovko (za kokice)

Odgovor Napisal/-a dslanic »

Pozdravljeni,
imam par vprašanj v zvezi podpore za zelenjadnice:
- v uredbi, ki predpisuje podporo za različne vrste zelenjadnic je napisana samo sladka koruza; ali je do podpore upravičena tudi koruza pokovka (za predelavo v kokice, pop-corn), glede na to da sta to podobni koruzi, oz. koruzi ki sta namenjeni za prehrano ljudi?
- pri sladki koruzi nastopi tehnološka zrelost lahko že tudi konec junija (odvisno od časa setve) in glede na to, da je prepisan termin prisotnosti kulture na njivi do 30.9., kako je z dokazovanjem prisotnosti kulture v primeru kontrole? Namreč, do 30.9. je že vsa ta koruza pospravljena oz. je po tem datumu sploh neuporabna za namen kateremu je prideleva le-te namenjena (kuhanje)...se pravi pridelek je uporaben le v mesecu juliju in avgustu, če želiš za njega kaj iztržiti
- kakšne so zahteve glede semena oz. dokazovanje porekla le tega? Mora biti nujno kupljena deklarirana; npr. v semenarni? Namreč, sam sem v preteklih letih vedno naslednje leto uporabil seme iz pridelka prejšnjega leta. Proizvodnjo teh dveh sort bi rad povečal iz zdajšnje "hobi"(pridelki uporabljeni doma oz. podarjeni znancem, sorodnikom, prijateljem,...) na 1-2ha in bi tudi za to uporabil svoje domače seme; bom v tem primeru do podpore upravičen?
- kje lahko najdem podatek o višini dejanske podpore iz preteklih let?

Hvala lepa vnaprej za vaše odgovore!

Lp, Drago
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Podpora za sladko koruzo in koruzo pokovko (za kokice)

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

- skladno z uredbo o shemah neposrednih plačil je na seznamu zelenjadnic, ki so upravičene do podpore za zelenjadnice, sladka koruza. Zato koruza, namenjena pridelavi koruznega zrnja za pokovko, ni upravičena.
- obvezno obdobje prisotnosti se mora zagotoviti z eno izmed upravičenih zelenjadnic, ki bi npr. sledila sladki koruzi. Za subvencijsko leto 2017 je predvideno skrajšanje obveznega obdobja prisotnosti zelenjadnic, in sicer je kot končni datum predviden 15.8.
- pri podpori za zelenjadnice poreklo semen ni predpisano, lahko je doma pridelano seme.
- podatki o površinah, za katere je bila dodeljena podpora za zelenjadnice, in končna vrednost podpore na ha za leto 2015 bodo objavljeni na spletnih straneh MKGP do konca leta. Za leto 2016 pa podatki še niso na voljo, saj obdelava zbirnih vlog še poteka.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “Podpora za zelenjadnice”