Posebne kulture in zbirna vloga

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Posebne kulture in zbirna vloga

Odgovor Napisal/-a mrakic »

PRIMER S PRIMORSKE:

Na njivi imamo spomladi zgodnjo zelenjavo, ki jo potem poberemo in prodamo v mesecu maju (recimo solata). Nato je njiva do setve zimske zelenjave prazna (radič se seje namreč šele julija ali avgusta in je potem na njivi do marca drugo leto.
Po pravilih za dodatek za zelenjavo na tej njivi ni mogoče uveljavljati zahtevka ZL (pogoj je da je zelenjava na njivi od maja do 30.9.). Prilagojeno je celinski klimi.

Po pravilih zakona o dohodnini pa TO SO POSEBNE KULTURE, ker imamo več zelenjadnic v enem letu.

Kako naj torej izpolnim zbirno vlogo?
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Re: Posebne kulture in zbirna vloga

Odgovor Napisal/-a mrakic »

Časovni pogoji za PVP za zelenjadnice se razlikujejo od časovnih pogojev za površine pod posebnimi kulturami!

Za PVP za zelenjadnice je upravičena površina, na kateri je prisotna ena ali zaporedoma več vrst zelenjadnic v obdobju od 7. maja do 15. avgusta 2017 oziroma od 20. maja do 15. avgusta 2017, če so prvi posevek zelenjadnic plodovke.

Za površino pod posebnimi kulturami pa se šteje površina na prostem, na kateri celotno rastno dobo raste ena vrsta zelenjadnice oziroma zelišča ali na kateri je do konca rastne dobe - to je do 30. septembra 2017, po prvi zelenjadnici posejana vsaj še ena zelenjadnica.

Iz navedenih pravil izhaja, da površina s solato, ki jo poberemo v mesecu maju in je nato ta površina do julija oz. avgusta prazna, nato pa posejemo radič,
ni upravičena za PVP za zelenjadnice, ker zelenjadnice niso na površini do 15. avgusta, šteje pa se za površino pod posebnimi kulturami, ker sta v rastni dobi na tej površini dve zelenjadnici. Na obrazcu "Vloga za prijavo površin posebnih kultur" je potrebno v rubriko "Ali površina v celoti izpolnjuje pogoje, ki veljajo za obravnavo posebnih kultur?" vpisati "DA".
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “Podpora za zelenjadnice”