Smiselnost vključitve v shemo

Moderatorji: llipovsek, mtratnik

Smiselnost vključitve v shemo

OdgovorNapisal/-a bpremrl » 29 jan 2015, 12:50

Ali lahko kdo poda preprost in razumljiv odgovor: zakaj bi se kmetje odločali za shemo malega kmeta? Kako svetovati kmetom glede vključitve v shemo 'mali kmetje'?
bpremrl
 

Re: Smiselnost vključitve v shemo

OdgovorNapisal/-a bpremrl » 29 jan 2015, 12:53

Slovenija se je odločila za uvedbo preproste in specifične sheme za male kmete v upanju, da bo prispevala k poenostavitvi tako za kmete kot tudi za pristojne organe. Kmetijska gospodarstva v času sodelovanja v shemi za male kmete namreč niso obvezana izvajati kmetijskih praks iz zelene komponente, prav tako so izvzeta iz kontrol navzkrižne skladnosti. Opominjamo, da izvzetje iz kontrol ne pomeni, da ni treba izvajati zahtev navzkrižne skladnosti. V primeru kršitev pravil navzkrižne skladnosti, ki so del nacionalnih predpisov, bodo kmetije sankcionirane le na podlagi nacionalnih predpisov.

Opozoriti velja, da kmetijsko gospodarstvo, ki sodeluje v shemi za male kmete in odda zahtevek za ukrepe razvoja podeželja, kjer je obvezno izvajanje navzkrižne skladnosti, ni več izvzeto iz kontrol in morebitnih sankcij za neizpolnjevanje navzkrižne skladnosti.

Plačilo za shemo za mlade kmete nadomešča seštevek plačil, ki bi jih posamezno kmetijsko gospodarstvo prejelo v okviru »standardnih« shem (plačilne pravice, zelena komponenta, dodatek za mlade kmete in/ali proizvodno vezane podpore), na podlagi ugotovljenih površin in/ali števila živali za leto 2015. To »zamrznjeno« plačilo je omejeno na največ 1.050 EUR in se bo spreminjalo le toliko, da se bo prilagodilo letnemu znižanju nacionalne ovojnice za neposredna plačila.

Primer: če je na podlagi zbirne vloge za leto 2015 kmetijsko gospodarstvo upravičeno do skupno 800 EUR neposrednih plačil, bo v času vključenosti v shemo za male kmete prejemalo 800,00 EUR, če pa bo upravičeno do 2.000,00 EUR, pa bo prejemalo 1.050,00 EUR.

Sodelovanje kmetov v tej shemi je prostovoljno, vendar se v shemo lahko vstopi le z letom 2015. Kmetje imajo možnost, da iz nje izstopijo že z letom 2016.
bpremrl
 


Vrni se na Shema za male kmete

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron