Zmanjšanje in prenos površin II

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmeglic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 11:56

Zmanjšanje in prenos površin II

Odgovor Napisal/-a mmeglic »

Nadaljujem z vprašanjem :

Mali kmet je ne glede na opozorila letos oddal vse površine drugi kmetiji in nebi oddal vloge. Prenosa PP ne more narediti?

Ali bo dobil subvencije za leto 2015?
Ali lahko PP prenese drugo leto in mora zato letos oddati vlogo brez zahtevkov, z izstopom iz sheme MK, ker nima več zemljišč?

Upam, da vprašanje ni preveč zapleteno. Ampak na terenu je vse mogoče!

lp
Matjaž Meglič
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Zmanjšanje in prenos površin II

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

Splošno pravilo je, da prenos plačilnih pravic od nosilca KMG, ki je v shemi za male kmete, ni dovoljen (se blokira), razen če gre za primer dedovanja ali pričakovanega dedovanja in to vseh plačilnih pravic ter posledično prevzemnik plačilnih pravic (lahko) postane mali kmet. Za primer, ki ga navajate (mali kmet odda vsa kmetijska zemljišča v 2016; ne gre za dedovanje ali pričakovano dedovanje): Za 2015 bo prejel subvencije. Vendar nosilcu, ki je v shemi za male kmete, ni dovoljeno prenesti plačilnih pravic v 2016 in če on sam ne bo oddal zbirne vloge 2016, bodo njegove plačilne pravice za 2016 neaktivirane in za leto 2016 ne bo nihče prejel subvencij. Če zbirno vlogo 2016 odda in je brez zemljišč v obsegu kot je število dodeljenih plačilnih pravic za 2015, "izgubi" za leto 2016 znesek neposrednih plačil v celoti.
Pomembno je, kako bo ta nosilec postopal glede leta 2017. Če z letom 2017 ne želi izgubiti plačilnih pravic (vrnitev v nacionalno rezervo, ker v obdobju dveh zaporednih let niso aktivirane), ima dve možnosti:
a) najkasneje do 2.1.2017 odda vlogo za izstop iz sheme za male kmete in kot "navaden" kmet prenese (proda, da v zakup ...) še plačilne pravice, ali
b) pridobi (nakup, zakup ... ali vrnitev lastnih zemljišč, če so trenutno dana v zakup) kmetijska zemljišča v obsegu kot je število dodeljenih plačilnih pravic za 2015, in sam kot mali kmet odda zbirno vlogo 2017 in s tem aktivira svoje plačilne pravice oz. svoj skupen znesek za 2015, ki ga ima kot mali kmet.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “Shema za male kmete”