Kopitarji na kmetiji - lastništvo.

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mmeglic
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 11:56

Kopitarji na kmetiji - lastništvo.

Odgovor Napisal/-a mmeglic »

Pozdravljeni,

Z avtomatskim prenosom kopitarjev iz Centralnega registra so se zadeve ponekod zapletle.
Pri vnosu zbirne vloge za kmetijo smo ugotovili da imajo še 10 konj in enega žrebeta?! Ugotovili smo, da na istem naslovu živita sestri, kateri sta sprti. Ena ima eko kmetijo in uveljavlja na svoj KMG MID subvencije za OMD, EK, druga pa na istem naslovu redi samo konje, ima objekt in ne uveljavlja subvencij.
Problem nastane zaradi istega naslova in sestra katera redi konje je pri registraciji navedla svoj naslov in pri vpisu v register so dejansko vpisali pripadajoči KMG MID naslovnika.
Sedaj ima kmetija pripisane še kopitarje s katerimi nima nič skupnega! Poveča se obremenitev ipd....

Postavlja se vprašanje kaj storiti, da se kopitarji odpišejo s tega MIDa? saj jih dejansko na tej kmetiji ni, ima pa jih sestra katera živi na tem naslovu in nima nobene zveze s kmetijo.

Prosim za odgovor in rešitev problema.
Matjaž Meglič
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Kopitarji na kmetiji - lastništvo.

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

Pozdravljeni,

pošiljamo vam določbo 5. člena Pravilnika o identifikaciji in registraciji kopitarjev (Ur. l. RS, št. 12/15):

5. člen (gospodarstvo, kjer se redijo kopitarji, in uveljavljanje ukrepov kmetijske politike)
(1) Za namen izračuna letnega vnosa dušika in za upoštevanje obtežbe na kmetijskem gospodarstvu ne glede na to, ali je imetnik kopitarja član kmetije ali ne, in za namen uveljavljanja ukrepov kmetijske politike se h kmetijskemu gospodarstvu štejejo vsi kopitarji, ki se nahajajo na gospodarstvih, ki pripadajo temu kmetijskemu gospodarstvu.
(2) Če je iz uradnih evidenc razvidno, da se kopitar redi na gospodarstvu, ki pripada kmetijskemu gospodarstvu, ki uveljavlja ukrepe kmetijske politike, se ga za namen iz prejšnjega odstavka pripiše na kmetijsko gospodarstvo po uradni dolžnosti.
(3) Nosilec kmetijskega gospodarstva, ki uveljavlja ukrepe kmetijske politike, mora za kopitarje, ki se več kot 30 dni redijo na gospodarstvu, ki pripada temu kmetijskemu gospodarstvu, sporočiti v centralni register kopitarjev vse prihode kopitarjev na gospodarstvo.
(4) Nosilec kmetijskega gospodarstva ima za preverjanje podatkov o kopitarjih, ki se nahajajo na njegovem gospodarstvu, pravico do vpogleda v centralni register kopitarjev.

Žal vam konkretnih informacij ne moremo posredovati, saj nimamo podatkov, na podlagi katerih bi lahko vpogledali v Centralni register kopitarjev, kar bi bilo v vašem primeru smiselno. Ne vemo niti, ali obstajajo pogoji za registracijo novega kmetijskega gospodarstva (KMG-MID-a) na istem naslovu (če imata sestri morebiti urejeno etažno lastnino). Posledično bi se na novi KMG-MID lahko registrirali premiki kopitarjev in razbremenili obstoječi KMG-MID. Predlagamo da se stranka oglasi na upravni enoti in preveri, kakšne so možnosti za registracijo novega KMG.

Če želite konkretnejši odgovor, nam prosimo posredujte še podatke.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “REGISTRI ŽIVALI”