registracija živali- ušene znamke

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jslatnar
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 08:36

registracija živali- ušene znamke

Odgovor Napisal/-a jslatnar »

Pozdravljeni,
na terenu sem dobila nekaj vprašanj v povezavi s številčenjem živali.
1. Kako naj ravnajo rejci, katerih živali imajo tako poškodovana ušesa oz. "scefrana"od strganih ušesnih značk, da ne morejo več varno za zdravje živali (možnost okužbe in bolečine zaradi zagnojenih ušes) oz. neboleče vstaviti ušesne značke. Predvsem se to dogaja pri živalih pripeljanih iz tujine.
2. Stranka tudi sprašuje ali je možna pritožba, če je inšpektor na terenu ugotovil pomanjkljivo oštevilčene živali, rejec pa zaradi močno pretrganih ušes ni mogel pravilno oštevilčiti živali.
3. Sprašujejo tudi ali se upošteva priporočilo veterinarja, da je pri živalih, ki imajo močno poškodovana ušesa označevanje nepriporočljivo oz. celo za žival nevarno.
Hvala za vaš odgovor
Jasmina Slatnar
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: registracija živali- ušene znamke

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

Vprašanje 1: Kako naj ravnajo rejci, katerih živali imajo tako poškodovana ušesa oz. "scefrana"od strganih ušesnih značk, da ne morejo več varno za zdravje živali (možnost okužbe in bolečine zaradi zagnojenih ušes) oz. neboleče vstaviti ušesne značke. Predvsem se to dogaja pri živalih pripeljanih iz tujine.

Odgovor: V skladu s predpisi o veterinarstvu je vsakdo zlasti pa imetnik živali dolžan varovati živali pred boleznimi in okužbami in skrbeti za dobro počutje živali. Če ima žival poškodovana ušesa, mora imetnik pred ponovno označitvijo poskrbeti za ustrezno zdravstveno oskrbo. Kdaj se sme žival ponovno označiti z ušesno znamko, odloči glede na potek zdravljenja veterinar, ki živali zdravi in spremlja potek bolezni.

Vprašanje 2: Stranka tudi sprašuje ali je možna pritožba, če je inšpektor na terenu ugotovil pomanjkljivo oštevilčene živali, rejec pa zaradi močno pretrganih ušes ni mogel pravilno oštevilčiti živali.

Odgovor: Vsakdo ima pravico do pritožbe ali drugega pravnega sredstva proti odločbam sodišč in drugih organov. Zoper vsako odločbo organa ima stranka pravico pritožbe, če meni, da so se v postopku zgodile nepravilnosti ali nezakonitosti in je bila zato prizadeta pravica stranke.

Vprašanje 3: Sprašujejo tudi ali se upošteva priporočilo veterinarja, da je pri živalih, ki imajo močno poškodovana ušesa označevanje nepriporočljivo oz. celo za žival nevarno.

Odgovor: Imetnik živali mora upoštevati pisna ali ustna priporočila veterinarja, ki živali zdravi in spremlja potek bolezni. Če ima žival poškodovana ušesa in obstaja nevarnost poslabšanja npr. zaradi okužbe, mora imetnik pred ponovno označitvijo poskrbeti za ustrezno zdravstveno oskrbo.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “REGISTRI ŽIVALI”