Neposredna prodaja osnovnih kmetijskih pridelkov

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
jdemsar
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Feb 2009, 13:54

Neposredna prodaja osnovnih kmetijskih pridelkov

Odgovor Napisal/-a jdemsar »

Gre za neposredno prodajo osnovnih kmetijskih pridelkov (sadje, zelenjava, žita, mleko, jajca…).
Prej je veljalo, da morajo biti živila rastlinskega izvora (kmetijski pridelki), ki se neposredno tržijo končnemu potrošniku na domu, na tržnici, prodajajo npr. restavracijam, gostilnam, šolam, vrtcem…, EVIDENTIRANA na UVHVVR. Če pa so se živila oddajala v distribucijske verige (trgovske verige ali posrednikom nasploh, zadruge ali odkupne postaje, živilsko predelovalna industrijia ali oddalo v mlin…), pa je bila potrebna REGISTRACIJA.
Skupni obrazec za registracijo in evidentiranje obratov je bil REGISTRACIJA OBRATOV PRIMARNIH PROIZVAJALCEV ŽIVIL IN KRME RASTLINSKEGA IZVORA, REGISTRACIJA OBRATOV NOSILCEV DEJAVNOSTI NA PODROČJU KRME, IZJAVA PROIZVAJALCEV KRME.

Po novi zakonodaji velja PRAVILNIK o določitvi majhnih količin živil, pogojih za njihovo pridelavo ter o določitvi nekaterih odstopanj za obrate na področju živil živalskega izvora. Po tem pravilniku se lahko majhne količine živil (so opredeljene) prodaja brez kakršnekoli registracije ali evidentiranja. To pa seveda ni čisto res, ker morajo kmetje to prodajo ob oddaji subvencijske vloge zabeležiti.
Prav tako morajo ob oddaji subvencijske vloge zabeležiti prodajo večjih količin kmetijskih pridelkov. Je to zadosti ali morajo izpolniti še obrazec VLOGE ZA VPIS ALI SPREMEMBO PODATKOV V REGISTRU OBRATOV ali morda še kakšen drug obrazec, da bodo vpisani v register kot prodajalci osnovne kmetijske proizvodnje? Enako sprašujem tudi za prodajo živil živalskega izvora.

Kaj pa če kmetije ne oddajajo subvencijske vloge, kmetijske pridelke pa prodajajo. Ali izpolnijo prej imenovani obrazec in ga pošljejo na UVHVVR?

Barbara
llipovsek
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 Jan 2009, 10:25

Re: Neposredna prodaja osnovnih kmetijskih pridelkov

Odgovor Napisal/-a llipovsek »

Ugotavljate, da se lahko, skladno z novim Pravilnikom o registraciji obratov, majhne količine živil sicer prodajajo brez kakršnekoli registracije ali evidentiranja, vendar to čisto ne drži, ker morajo kmetje to prodajo ob oddaji subvencijske vloge zabeležiti.
Drži, vendar se kmetij, ki označijo, da oddajo živila samo v obsegu in pod pogoji, ki veljajo za majhne količine, ne vključi (prenese) v register živilskih obratov.

Nadalje ugotavljate, da morajo kmetje ob oddaji subvencijske vloge zabeležiti prodajo večjih količin kmetijskih pridelkov. Zanima vas, ali je to zadosti in ali morajo izpolniti še obrazec VLOGE ZA VPIS ALI SPREMEMBO PODATKOV V REGISTRU OBRATOV ali morda še kakšen drug obrazec, da bodo vpisani v register kot prodajalci osnovne kmetijske proizvodnje?
V kolikor kmetje oddajo subvencijsko vlogo in izpolnijo podatke glede registracije pridelave primarnih kmetijskih pridelkov, potem to zadošča in ni potrebno izpolniti obrazca VLOGE ZA VPIS ALI SPREMEMBO PODATKOV V REGISTRU OBRATOV ali kakšnega drugega obrazca.

Enako sprašujete tudi za prodajo živil živalskega izvora.
Registracija pridelave surovega mleka lahko poteka skupaj z oddajo subvencijske vloge, za ostala primarna živila živalskega izvora pa so obrazci na voljo na tem mestu: http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_pod ... ga_obrata/

Zanima vas tudi, kako ravnati v primeru, če kmetije ne oddajajo subvencijske vloge, kmetijske pridelke pa prodajajo. Ali izpolnijo prej imenovani obrazec in ga pošljejo na UVHVVR?
Obrazci za primarno proizvodnjo živil živalskega oziroma rastlinskega izvora so na voljo na tem naslovu: http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_pod ... ga_obrata/
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “REGISTER OBRATOV”