točkovanje razvojnih ciljev

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
sgoltnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 10:19

točkovanje razvojnih ciljev

Odgovor Napisal/-a sgoltnik »

Mladi prevzemnik kmetijo preusmerja v ekološki način kmetovanja. Opustil bo prirejo mleka, uvedel pa pitanje goveje živine in deloma vzrejo ovac. Doma bo prodajal ekološko goveje meso in ovčetino, deloma bo pitance prodajal zadrugi, ki ima znak Slovensko goveje ekološko meso.
1. Ali dobi točke iz "sheme kakovosti"? Ali lahko računa tudi na točke povečanja vrst tržnih proizvodov?
2. Del strmih površin bo ogradil za pašo ovac. Lahko računa na točke za ureditev pašnikov?
3. Hkrati bo te površine obvaroval pred škodo po divjadi. Na našem območju se namreč srečujemo s pogostimi škodami po divjih prašičih, smo tudi v območju pojavljanja velikih zveri. Ali se ograja, ki je narejena za pašo ovac hkrati šteje kot zaščita kmetijskih zemljišč pred divjadjo. Če ne, prosim za informacijo, kakšna ograja se šteje kot primerna za zaščito kmetijskih zemljišč pred divjadjo.
4. Na kmetiji bodo na njivah sejali ekološka semena. Ali se ta semena oz. rastline potem štejejo kot odporne na bolezni?

V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam

Štefka
mpsaker

Re: točkovanje razvojnih ciljev

Odgovor Napisal/-a mpsaker »

Odgovor na 1. vprašanje:
Točke za sheme kakovosti lahko pridobi, če bo v 36 mesecih pridobil odločbo MKGP o dovoljeni uporabi zaščitnega znaka "EKOLOŠKI PROIZVOD". Za dodelitev tega zaščitnega znaka mora kmetija zaprositi MKGP, pogoj za pridobitev znaka pa je, da je kmetija vključena v kontrolo EK in pridobi certifikat EKOLOŠKI.
Kmetija lahko pridobi točke povečanja vrst tržnih proizvodov samo, če bo povečala število različnih tržnih proizvodov.

Odgovor na 2. vprašanje:
Da.

Odgovor na 3. vprašanje:
Ne. Ena naložba ne more prispevati k dvema razvojnima ciljema. Primerna ograja za zaščito kmetijskih zemljišč pred divjadjo je lahko enaka, kot za pašnik, vendar se ena ograja ne more šteti za oba razvojna cilja in zanjo ne morete pridobiti dvojnih točk.

Odgovor na 4. vprašanje:
Ne. Upoštevajo se samo odporne sorte na bolezni, pozebo in sušo, ki so objavljene na spletni strani MKGP in AKTRP skupaj z javnim razpisom.
Odgovori

Vrni se na “Točkovanje”