Prodaja zemljišča pred oddajo vloge na javni razpis

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
fomahen
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 08:25

Prodaja zemljišča pred oddajo vloge na javni razpis

Odgovor Napisal/-a fomahen »

Oče prevzemnika je v letu 2008 prodal kmetijsko zemljišče z predkupno pogodbo v izmeri 18.32m2 sosedu mejašu. Tega zemljišča kmetija od prodaje ne obdeluje več in ga nima niti v GERKIH. Ker je bila parcela v komasaciji se ni dalo prodaje prepisati v zemljiški knjigi. V začetku leta 2015 je postala komasacija pravnomočna in šele sedaj so lahko pričeli z postopkom za prepis zemljišča na novega lastnika. 22.4. 2015 so sklenili kupno pogodbo , katere posel je upravna enota odobrila 30.6.2015. 22.7. 2015 je oče predal celotno kmetijo sinu skupaj s prodano parcelo, ker postopek prepisa še ni bil dokončan. Sin bi rad sedaj uredil nedokončan prepis. Ali lahko prevzemnik odda to zemljišče pred izdajo odločbe za zagon dejavnosti za mlade kmete ? K vlogi bi priložili vso dokumentacijo o poteku prodaje.
Prosim za hiter odgovor.
Hvala.
mpsaker

Re: Prodaja zemljišča pred oddajo vloge na javni razpis

Odgovor Napisal/-a mpsaker »

Javni razpis v točki 6.1.5 določa, da upravičenec do izplačila drugega obroka ne sme zmanjšati obsega zemljišč kmetije, s katero je vstopil v podukrep iz uredbe za mlade kmete, in jih je imel v lasti ob oddaji vloge na javni razpis, razen v primeru razlastitve ali omejitve lastninske pravice v javno korist, če razlastitveni ali služnostni upravičenec na nepremičnini postane Republika Slovenija, občina ali izvajalec javne službe.

Glede na to, da je bil pravni posel (kupoprodajna pogodba s sosedom) sklenjen pred prenosom kmetije, ne gre za odtujitev prevzetih zemljišč kmetije. Seveda pa mora priložiti vso dokumentacijo, s katero dokaže, da je pred prevzemom kmetije bila omenjena parcela že prodana oz. da jo je oče (prenosnik) prodal sosedu pred prepisom kmetije na sina (prevzemnika). Glede na navedene datume bo verjetno prodana nepremičnina prepisana na soseda prej, preden bo sin (prevzemnik) postal lastnik celotne kmetije. Če sin ob oddaji vloge na JR ne bo zemljiškoknjižni lastnik navedene parcele, zadeva ni čisto nič sporna. Če pa bi bil sin zemljiškoknjižni lastnik navedene parcele ob oddaji vloge, kasneje pa bi bila ta parcela prepisana na soseda (kar pa je glede na navedene datume malo verjetno), bi se lahko pojavil problem pri izpolnjevanju obveznosti upravičenca. V tem primeru bo moral prevzemnik nedvoumno z uradnimi dokumenti dokazati, da je bila parcela prodana prej, kot je oče njemu prepisal celotno kmetijo (tudi sporno parcelo) in da torej oče ni imel pravice razpolagati z navedano parcelo, ker jo je že prej prodal.
Odgovori

Vrni se na “Obveznosti upravičenca”