Stran 1 od 1

nakup kombija preko leasinga

OdgovorObjavljeno: 27 avg 2019, 05:56
Napisal/-a Zdenka
Prijavitelj bi kot strošek v okviru operacije uveljavljal nakup kombija. Nakup bi izvedel preko leasinga.

Zanima me ali je v tem primeru nakup kombija upravičen strošek (vprašanje velja za ESRR in EKSRP)? Če je, kdaj lahko uveljavlja stroške? Ob podpisu leasinga (pogodbe) ali ob zaključku leasinga?

Hvala za odgovor.

Re: nakup kombija preko leasinga

OdgovorObjavljeno: 19 sep 2019, 13:40
Napisal/-a atrcek
EKSRP in ESPR:
Nakup preko leasinga je lahko upravičen strošek v kolikor je leasing sklenjen po odločbi o odobritvi operacije, zaključen pa najkasneje do vložitve zadnjega zahtevka.

ESRR:
V skladu z Navodili OU o upravičenih stroških:
- Nakup vozil je upravičen le, v kolikor je neposredno povezan s cilji operacije in je nakup bolj racionalen od najema vozila.
- Zakup (lizing): Upravičen je znesek za zakup, ki ga zakupnik plača zakupodajalcu in je dokazan s potrjenim računom ali knjigovodsko listino enake dokazne vrednosti. Zakupnik mora predvsem dokazati, da je bil zakup stroškovno najbolj učinkovit način za uporabo opreme. Če bi bili pri drugem načinu (na primer najemu opreme) stroški nižji (kar dokazuje upravičenec), presežek stroškov ni priznan kot upravičen strošek. Pri tem opozarjamo, da v primeru, če je leasing sklenjen za npr. 5 let in je upravičeno obdobje krajše, se lahko priznajo stroški samo v upravičenem obdobju.