Nakup kmetijskih zemljišč

Moderatorji: rsaje, rzgajnar, dfemec, mtvavtar

Nakup kmetijskih zemljišč

OdgovorNapisal/-a andrejm » 15 jul 2016, 10:57

Pozdravljeni!

Eden od naložbenih ciljev je tudi 6.3.1. Nakup kmetijskih zemljišč.
Mladi kmet načrtuje nakup 1 ha zemljišč za 20.000 €.

Ali veljajo za nakup kmetijskih zemljišč kakšna posebna pravila?
1. Predvidevam, da mora mladi prevzemnik postati lastnik teh zemljišč?
2. Gre samo za nakup kmetijskih zemljišč ali lahko gre tudi za nakup gozda, ki ga potem mladi prevzemnik spremeni v kmetijsko zemljišče? Katera evidenca bi bila merodajna, RKG – GERKi ali GURS – dejanska raba, namenska raba, tako pred nakupom kot tudi po njem?
3. Ali je v razpisu oz. uredbi predpisana cena, po kateri mora kupiti to zemljišče?
4. Kakšne obveznosti ima mladi kmet z načrtovanjem nakupa kmetijskih zemljišč?
Iz seznama naložbenih razvojnih ciljev izhaja, da se z nakupom zasleduje cilj 1.1 Povečanje obsega proizvodnih kapacitet za najmanj 3 % glede na vstopne kapacitete ha PKP. Torej je njegova obveznost, da poveča površine v upravljanju za najmanj 3%. Drži?
5. Ali je zavezan tudi k dejanskemu nakupu teh zemljišč, če se med samim postopkom izkaže, da nakupa ni mogoče izvesti? Cilj 1.1 bo še vedno izpolnil tudi brez nakupa teh zemljišč.
6. Ali je zavezan k nakupu celega hektarja ali lahko tudi manj, če se izkaže, da do prvotnega zemljišča ni mogoče priti? Je potrebna prošnja za spremembo?

Pri odgovoru se, prosim, sklicujte na pravne podlage iz uredbe in razpisa za mlade kmete.
andrejm
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 06 mar 2016, 22:30

Re: Nakup kmetijskih zemljišč

OdgovorNapisal/-a aktrp » 28 jul 2016, 17:06

Mladi kmet lahko v poslovnem načrtu predvidi tudi nakup kmetijskih zemljišč. Seveda mora v tem primeru postati lastnik teh zemljišč, ob oddaji zahtevka za izplačilo drugega obroka mora biti cilj, ki ga načrtuje v poslovnem načrtu, tudi izpolnjen. Zemljišča morajo biti namenjena kmetijski pridelavi, saj se v poslovnem načrtu načrtuje razvoj kmetijske dejavnosti. Upravičeni stroški pri tem podukrepu niso določeni. Če katerega od razvojnih ciljev ne more doseči, lahko zaprosi za spremembo razvojnega cilja, ki je v merilih za izbor vlog ovrednoten z enakim ali višjim številom točk; pri tem pa mora zagotoviti tudi, da bodo razvojni cilji kljub predvideni spremembi izbrani v skladu s točko 4.1. javnega razpisa.
aktrp
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 21 jul 2016, 11:04


Vrni se na Poslovni načrt in izbira razvojnih ciljev

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost