Investicija v objekt, ki ni v lasti mladega kmeta

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
andrejm
Prispevkov: 0
Pridružen: 06 Mar 2016, 22:30

Investicija v objekt, ki ni v lasti mladega kmeta

Odgovor Napisal/-a andrejm »

Pozdravljeni!

V okviru KMG MIDa je tudi objekt, katerega lastnik ali solastnik ni bil prenosnik in tako ta objekt tudi ni bil predmet prenosa. Lastnik tega objekta je stari oče.

Ali lahko mladi kmet del prejetih sredstev uporabi kot investicijska sredstva za obnovo tega objekta?
Ali je kje v uredbi določeno, da morda ne sme? Kje?

Predvidevam in tudi smiselno bi bilo, da bi veljala podobna ureditev kot pri ukrepih 4.1 in 4.2, kjer je treba v primeru, če vlagatelj ni lastnik ali solastnik, priložiti:
- kopijo overjene pogodbe o najemu, zakupu, služnosti ali stavbni pravici za obdobje najmanj pet let po zaključku naložbe (obvezno dokazilo) in
- overjeno soglasje lastnika(-ov) ali solastnika (-ov), da naložba ni v nasprotju s pogodbo. (obvezno dokazilo)
- izkazati mora pravico graditi (v primeru gradnje)
- veljavno gradbeno oziroma uporabno dovoljenje za nepremičnino, ki je predmet vzdrževalnih del (v primeru naložbe v vzdrževalna dela objektov).
- Izjava, da nepremičnine, na katerih se izvaja naložba, niso predmet sklepa o izvršbi na nepremičnino (neobvezno dokazilo).

Tudi v primeru ukrepov 4.1 in 4.2 se prejeta sredstva smatrajo kot investicijska sredstva in niso podvržena dohodnini.
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: Investicija v objekt, ki ni v lasti mladega kmeta

Odgovor Napisal/-a rsaje »

V kolikor gre za objekt za rejo živali, katerega lastnik je dedek, in je ta objekt del kmetije (v njem se izvaja kmetijska dejavnost oz reja živali), potem bi moral mladi kmet prevzeti tudi ta objekt. Javni razpis v točki 4.4.4. jasno določa, da iz prenosa ne smejo biti izločeni objekti za rejo živali.
Mladi kmet zato ne more investirati v objekt za rejo živali, ki ni v njegovi lasti. Prav tako ne more investirati v objekte za dopolnilno dejavnost, če ni on nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
Če namerava mladi kmet investirati v kakšen drug objekt, ki ni v njegovi lasti, lahko to stori samo pod pogojem, da ima z lastnikom objekta sklenjeno dolgoročno najemno pogodbo, soglasje lastnika k investiciji in vsa ostala dovoljenja (npr. gradbeno dovoljenje), ki so potrebna za izvedbo investicije.
Vsekakor pa je veliko bolj smiselno, da mladi kmet investira v lastne objekte, kot v tuje, saj s tem dokazuje, da ima namen resno kmetovati in vlagati v svojo kmetijo.
Odgovori

Vrni se na “Stroški in plačilo akontacije dohodnine”