Iz dvostavnega knjigovodstva v FADN

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
mpizmoht
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 Sep 2015, 07:28

Iz dvostavnega knjigovodstva v FADN

Odgovor Napisal/-a mpizmoht »

MP je vzpostavil kmetijo januarja 2017 in pričel voditi dvostavno knjigovodstvo. To je tudi sporočil na AKTRP do 31.1.2017. Kljub temu, da sta bila MP in njegova računovodkinja s strani kmetijskega svetovalca seznanjena s tem, da mora voditi dvostavno knjigovodstvo po sedemmestnem kontnem načrtu, se je sedaj izkazalo, da vodi dvostavno knjigovodstvo le po štirimestnem kontnem načrtu.
Vprašanje je: ali mora vsa tri leta vztrajati pri dvostavnem knjigovodstvu in ga razširiti (tudi za nazaj) na sedemmestni kontni načrt, ali lahko preide na FADN knjigovodstvo (na podlagi trenutnega dvostavnega knjigovodstva uredi podatke za FADN prvih pet mesecev 2017). V primeru, če lahko preide na FADN knjigovodstvo, ali zadostuje, da to spremembe sporoči na Agencijo na enak način, kot januarja 2017.
Iz prakse se kaže, da bi bilo dvostavno knjigovodstvo, vodeno po sedemmestnem kontnem načrtu, za kmeta finančno izredno zahtevno.
Hvala za odgovor in lp!
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: Iz dvostavnega knjigovodstva v FADN

Odgovor Napisal/-a rsaje »

Upravičenec mora vzpostaviti knjigovodstvo za primarno kmetijsko proizvodnjo na svoje ime najpozneje z začetkom novega obračunskega leta po dnevu izdaje odločbe o pravici do sredstev in zagotoviti standardno obdelavo podatkov. Dokazilo o vzpostavitvi knjigovodstva mora poslati agenciji najpozneje do 31. januarja v letu vzpostavitve knjigovodstva. Če dokazila o vodenju knjigovodstva ne pošlje, ga agencija opozori na to in mu določi dodatni rok, do katerega mora poslati dokazilo o vodenju knjigovodstva od začetka obračunskega leta. Knjigovodstvo mora voditi od zaključka vzpostavitve kmetije še najmanj tri obračunska leta. Upravičenec iz naslova tega javnega razpisa mora voditi knjigovodstvo najmanj do konca leta 2019.
Upravičenec lahko vodi knjigovodstvo v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi, zagotoviti evidentiranje poslovnih dogodkov po priporočenem enotnem sedemmestnem kontnem načrtu, ki je objavljen na spletni strani ministrstva, ali pa vodi knjigovodstva po metodologiji FADN. Katero vrsto knjigovodstva bo izbral je njegova odločitev. Med leti lahko prehaja iz enega v drugo vrsto knjigovodstva (iz knjigovodstva po sedemmestnem kontnem načrtu v FADN ali obratno).
Spremembe vrste knjigovodstva ni potrebno sporočati na agencijo, vsako leto pa mora do 31. marca ustrezno poročati na agencijo.
Odgovori

Vrni se na “Obveznosti upravičenca”