Pogonski sistemi za brezstopenjsko uravnavanje hitrosti

Moderatorji: dfemecrzgajnar

Odgovori
andrejm
Prispevkov: 0
Pridružen: 06 Mar 2016, 22:30

Pogonski sistemi za brezstopenjsko uravnavanje hitrosti

Odgovor Napisal/-a andrejm »

Pozdravljeni!

Pogonski sistemi za brezstopenjsko uravnavanje hitrosti vožnje

Med okoljskimi kriteriji za traktorje in zgibne traktorje je naveden kriterij "Pogonski sistemi za brezstopenjsko uravnavanje hitrosti vožnje in posledično zmanjševanje zdrsa". Ker je pomembno, da vlagatelj in prodajalec razumeta kaj ta kriterij v okviru gozdarskega stroja predstavlja, vas prosimo, da natančneje obrazložite, kaj so pogonski sistemi za brezstopenjsko uravnavanje hitrosti vožnje, katere tovrstni sistemi obstajajo (če jih je več) in navedete kakšen konkreten primer, ki ustreza temu kriteriju.
rzgajnar
Prispevkov: 0
Pridružen: 22 Feb 2016, 14:08

Re: Pogonski sistemi za brezstopenjsko uravnavanje hitrosti

Odgovor Napisal/-a rzgajnar »

Obrazložitev okoljskega kriterija »Pogonski sistemi za brezstopenjsko uravnavanje hitrosti vožnje in posledično zmanjševanje zdrsa" (oznaka K4) je podana v prilogi 4, datoteka »Okoljski_vidik_PRP2014_2020-Priloga_4.pdf«. Na 14 strani je v preglednici 4 navedeno: »Zmanjševanje zdrsa pomembno vpliva na obremenitev tal in zmanjševanje poškodb koreninskega sistema. Uveljavljeni so različni sistemi brezstopenjsko uravnavanje hitrosti vožnje in posledično zmanjšanja oz. preprečevanje zdrsa pogonskih delov mehanizacije (npr. hidrostatski pogon, kontinuirano variabilne transmisije - CVT)«.

S hidrostatskim pogonom so v veliki večini opremljeni namenski gozdarski traktorji. Posamezni so sicer lahko opremljeni s stopenjskim pogonom (menjalnikom). Vrsta pogona je razvidna iz tehničnih podatkov stroja.

Z kontinuirano variabilno transmisijo – CVT (»brezstopenjskim menjalnikom«) so opremljeni kmetijski traktorji, ki so naknadno opremljeni oz. prilagojeni za delo v gozdu. Nudi jih večina večjih proizvajalcev traktorjev in kupec lahko izbere stopenjski menjalnik ali pa obravnavani brezstopenjski menjalnik, oz. natančneje povedano kontinuirano variabilno transmisijo – CVT. Le en proizvajalec traktorjev nudi samo tovrstne brezstopenjske menjalnike. Vrsta pogona je razvidna iz tehničnih podatkov traktorja. Proizvajalci sicer tovrstne menjalnike označujejo z različnimi komercialnimi oznakami kot so npr. Vario, Auto Power, CVT, CVX, V-Shift, TTV, VT-Drive, Auto Command in drugi.

Prodajalci natančno vedo s kakšnimi menjalniki so opremljeni traktorji, ki jih nudijo in če ustrezajo zgoraj navedenemu opisu. Agencija v postopku presoje upravičenosti vlog preveri ali traktor izpolnjuje navedeni okoljski kriterij.
Odgovori

Vrni se na “Upravičeni stroški”