Prenos kmetije - prenos na podlagi čebeljih družin

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
mgrohar
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 09:58

Prenos kmetije - prenos na podlagi čebeljih družin

Odgovor Napisal/-a mgrohar »

Na kmetiji imajo poleg govedoreje tudi nekaj čebeljih družin. Sin bo prevzel čebelje družine in jih še nekaj dokupil tako, da bo dosegel pogoj prenosa kmetije na podlagi čebeljih družin (60 družin). Kmetijskih zemljišč in objektov ne bo prevzemal (bo pa od mame dobil travnik v velikosti 1 ha na katerem bo kasneje postali nov čebelnjak). Parcelo je mama kupila šele letos in ni vključena v KZU kmetije katere lastnik je sicer oče. Sin namerava odpreti KMG - MID in v letošnjem leti vložiti zbirno vlogo. Ali izpolnjuje pogoje za prijavo na razpis za podukrep 6.1.? Glede na to, da čebelarji lahko odprejo KMG-MID brez površin me zanima ali je sploh potrebno do objave razpisa prenesti parcelo z mame na sin ali ne?
Prosim za čimprejšnji odgovor.


Lp, Marija
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: Prenos kmetije - prenos na podlagi čebeljih družin

Odgovor Napisal/-a rsaje »

Uredba o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete določa, da mora mladi kmet prevzeti kmetijsko gospodarstvo z medgeneracijskim prevzemom ali nakupom. Vstopni prag je najmanj 6 ha in največ 80 ha primerljivih kmetijskih površin (v nadaljevanju: PKP). V kolikor kmetijsko gospodarstvo, ki ga mladi kmet prevzema ali kupi, ne dosega spodnjega vstopnega praga 6 ha PKP, lahko vstopi v podukrep, če ima v reji najmanj 15 ali največ 160 glav velike živine (GVŽ) istovrstnih živali za vzrejo ali najmanj 60 in največ 200 čebeljih družin.
Opisani primer, ko ima oče KMG MID in ga bo zadržal zase, mama pa ima parcelo, ki jo je kupila šele letos in jo bo izročila sinu, ki si bo s prevzemom in nakupom čebeljih družin pridobil 60 čebeljih družin z namenom, da bo izpolnil vstopni pogoj za podukrep, kaže na umetno ustvarjanje pogojev, kar ARSKTRP tudi zelo natančno preverja. Bilo je že nekaj primerov, ravno v primeru čebelarjev, ki jih je ARSKTRP na ta način zavrnila.
Primer se ne bi zdel sporen, če bi oče in mati predala sinu čebelje družine in celotno kmetijo (kmetijska zemljišča in objekte) skupaj s KMGMIDom, katere lastnik in nosilec je oče.
Odgovori

Vrni se na “Vstopni pogoji za prijavo na javni razpis”