Uveljavljanje višje sile

Moderatorji: rtrojokmmele

Odgovori
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Uveljavljanje višje sile

Odgovor Napisal/-a mrakic »

Na 16.4 bi se rada prijavili sadjarji.
Imamo vprašanje na temo uveljavljanja višje sile zaradi izpada dohodka zaradi hude naravne nesreče, ki resno prizadene kmetijsko gospodarstvo.

Kako bo lahko npr. v primeru spomladanske pozebe, zaradi katere ne bodo sadjarji  v drugem letu po izvajanju projekta  skupaj dosegli prometa 100.000 eur oz. min. 5.000 eur/člana partnerstva uveljavljali  hudo naravna nesrečo, ki resno prizadene kmetijsko gospodarstvo" (zmrzal, toča, led, žled, spomladanska pozeba, neurje).

Lahko je škoda spet naslednje leto (tretje leto izvajanja projekta), ali pa pride tretje leto do hiperprodukcije (npr. letošnja letina jabolk), ko prodaja spet ni možna…..

Kakšen je POSTOPEK za PRIZNAVANJE in UVELJAVLJENJE  višje sile  za hudo naravno nesrečo, ki resno prizadene kmetijsko gospodarstvo, če se bo zgodila v drugem oziroma/in  tretjem letu izvajanja projekta za primer, ki ga opsujemo zgoraj?
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Re: Uveljavljanje višje sile

Odgovor Napisal/-a mrakic »

Uredba o izvajanju ukrepa Sodelovanje o primeru višje sile govori v 65. členu, in sicer določa:
(1) O višji sili ali izjemnih okoliščinah iz drugega odstavka 2. člena Uredbe 1306/2013/EU mora vodilni partner ARSKTRP pisno obvestiti in predložiti ustrezna dokazila v 15 delovnih dneh od dneva, ko je vodilni partner to zmožen storiti.
(2) O obstoju višje sile ali izjemnih okoliščinah iz prejšnjega odstavka odloči ARSKTRP.

Program razvoja podeželja 2014-2020 določa, da so lahko v skladu z 2. točko 2. člena Uredbe 1306/2013/EU "višja sila" in "izjemne okoliščine" zlasti priznani v naslednjih primerih:
-smrt upravičenca;
-dolgotrajna nezmožnost upravičenca za delo;
-huda naravna nesreča, ki resno prizadene kmetijsko gospodarstvo;
-uničenje objektov za živino na kmetijskem gospodarstvu zaradi nesreče;
-epizootska bolezen ali bolezen rastlin, ki prizadene del ali vso živino oziroma kmetijske rastline upravičenca;
-razlastitev celotnega ali velikega dela kmetijskega gospodarstva, če te razlastitve ni bilo mogoče pričakovati na dan predložitve vloge;
-kužna bolezen, ki prizadene vso živino upravičenca ali njen del;
-izguba ali pogin domačih živali zaradi napada divjih zveri, kljub izvedbi vseh predpisanih ukrepov;
-uničenje trajnih rastlin in pridelka, ki jo povzročijo divje živali;
-napad bolezni oziroma škodljivcev v trajnem nasadu zaradi katerih je potrebno ta trajni nasad uničiti in
-napad bolezni oziroma škodljivcev v čebeljem panju, zaradi katerih je potrebno čebele v tem panju uničiti oziroma nadomestiti z novo čebeljo družino.

Vsako vlogo za višjo silo ARSKTRP obravnava individualno na podlagi predloženih dokazil, s katerimi stranka dokazuje, da je do višje sile prišlo. ARSKTRP zato ne more podati natančnega odgovora na hipotetično postavljeno vprašanje oziroma vnaprej priznati primer višje sile.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “M16.4 - Podpora za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov ter za promocijske dejavnosti na lokalni ravni”