Povezanost z zadrugo

Moderatorji: mmelertrojok

Odgovori
akure
Prispevkov: 0
Pridružen: 01 Avg 2017, 12:27

Povezanost z zadrugo

Odgovor Napisal/-a akure »

Vezano na 1. Javni razpis - Podpora za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov ter za promocijske dejavnosti na lokalni ravni, imamo vprašanje.

Smo d.o.o., ki je v večinski lasti kmetijske zadruge, izvajamo pa dejavnosti predelave živil. Zaradi dobro poznanih specifik v kmetijskem sektorju (manjši kmetje, pavšalisti, način finančnega obračunavanja odkupa od kmetov ipd.) imamo odkupni proces organiziran na način, da pridelke in živali prevzamemo direktno do kmetov. Prav tako se o sodelovanju pogovarjamo s kmeti direktno. Račun (faktura) pa se zaradi prej navedenih specifik izda preko kmetijske zadruge - torej kmet izda račun zadrugi (oz. v veličin primerov, ko imamo manjše kmete, zadruga uredi "samofakturiranje"), nato pa zadruga izstavi račun nam - doo-ju. Sedež tako zadruge kot našega podjetja je v istem mestu. Dobava se izvede direktno od kmeta k našemu podjetju, v istem smislu se podpiše tudi dobavnica (mi in kmet).

Glede na dejstva, da se o odkupu pogovarjamo direktno s kmeti, da imamo za potrebe tega razpisa direktno podpisano pogodbo z izbranimi kmeti, da je logistika direktno od kmetov do našega podjetja, da je dobavnica podpisana direktno med kmetom in našim podjetjem, smatramo, da izpolnjujemo pogoje razpisa glede kratke dobavne verige in se lahko nanj prijavimo, in to ne glede na to, da bo sam proces obračuna odkupa - izdaja fakture šla preko vmesnega člena - naše zadruge.

Prosimo za potrditev pravilnosti našega razmišljanja.
bgricar
Prispevkov: 0
Pridružen: 03 Apr 2015, 08:25

Re: Povezanost z zadrugo

Odgovor Napisal/-a bgricar »

Glede na podane informacije težko smatramo, da je d.o.o. (kljub temu, da je v večinski lasti zadruge) edini posrednik v smislu 1b. točke 3. poglavja JR, saj je uradno zadruga prvi odkupovalec (posrednik) od kmeta, d.o.o. pa že drugi. Ker uredba in javni razpis natančno določata, da mora biti v primeru kratke dobavne verige med kmetijskim gospodarstvom in končnim potrošnikom en posrednik, pogojev, če se boste prijavili na način kot ste opisali, ne boste izpolnjevali. Iz vašega opisa je razumeti, da boste vi (d.o.o.) sklepali pogodbo o medsebojnem sodelovanju, vi (d.o.o.) se boste pogovarjali s kmeti o odkupu, vi (d.o.o.) boste podpisovali prevzemnice/dobavnice ... Če želite izpolnjevati razpisne pogoje, morajo kmeti vam (d.o.o.-ju) izstavljati račune za dobavljene proizvode, vi (d.o.o.) pa le-te prodajati končnim potrošnikom ali pa da zadruga v celoti prevzame vse funkcije, ki so obvezne za posrednika (sklenitev pogodbe, odkup in prodaja proizvodov, ipd.).
Odgovori

Vrni se na “1. javni razpis (datum objave: 2. 6. 2017)”