Izpolnjevanje pogojev za podukrep 6.3. v letu 2018/2019

Moderatorji: mtvavtar, bgricar

Izpolnjevanje pogojev za podukrep 6.3. v letu 2018/2019

OdgovorNapisal/-a gbrelih » 22 maj 2019, 07:52

Pozdravljeni,

ob oddaji subvencijske vloge 2019 je prišlo do določenih tehničnih zapletov v zvezi z registracijo staleža živali na kmetijskem gospodarstvu.
Na našem gospodarstvu imamo že vrsto let poleg drobnice tudi dve oslici, kar je razvidno tudi iz preteklih subvencijskih vlog in kar lahko potrdijo zaposlene na Svetovalni službi Črnomelj, ki so urejale subvencijske vloge v preteklosti. Tako dejansko izpolnjujemo vse pogoje za podukrep 6.3.
Vendar, ker se letos pri subvencijski vlogi, v delu, ki se nanaša na stalež živali, podatki parijo tudi z Registrom kopitarjev (bolj konkretno, s stanjem na dan 1.2.2019), je prišlo do zapleta in tako oslic ni bilo možno vnesti v subvencijsko vlogo, saj na dan 1.2.2019 nista bili zavedeni v Registru kopitarjev. Oslici sta bili čipirani 23.4.2019.

Po pogovoru s pristojno veterinarsko službo in uslužbenci iz Registra kopitarjev, mi je bilo pojasnjeno, da vpis za nazaj ni možen, ker sistem tega ne dopušča. To pomeni, da tako ti dve oslici, ki predstavljata 1 GVŽ obtežbe, ne bosta zavedeni v letošnji subvencijski vlogi. Kar posledično pomeni, da bi naše gospodarstvo lahko izpadlo iz pogojev za razpis in bi bilo potrebno že prejeti znesek vračati, česar pa si ne želimo, saj so bili določeni ukrepi že izvedeni (postavitev rastlinjaka) in so predstavljali konkretno investicijo! Poleg tega se dejansko dejstva/pogoji na našem gospodarstvu NISO spremenila.
Tako je po nepotrebnem prišlo do situacije, ko kmetija, ki se je na razpis 6.3. prijavila, dejansko izpolnjuje vse pogoje, medtem ko zaradi sistemske napake tega ne more navesti v subvencijski vlogi. Tako je svetovalna služba v Črnomlju sedaj dobila dobila seznam kmetij, ki naj ne bi izpolnjevale pogojev obtežbe (torej pod 3 GVŽ) in na tem seznamu se je znašla tudi naša kmetija.

Poleg tega želim kot »uporabnica« kmetijske politike in razpisov opozoriti na konstantno nekonsistentnost s strani administracije/države/agencije. Predvsem izpostavljam dejstvo, da se MED izvajanjem določenega razpisa pogoji večkrat spreminjajo (zaradi tega se kmetje tudi ne odločajo za prijave na razpis!), medtem ko bi uporabniki potrebovali konstantno politiko, stalnost in zanesljivost, saj se določene zadeve v resničnem življenju kmeta ne spreminjajo kar čez noč, temveč gre za dolgoročno načrtovanje ukrepov na kmetijskem gospodarstvu. Vračanje 3.500 EUR, ker dejanskega stanja ni mogoče urediti, ker "sistem tega ne dopušča" je pač nedopustno!

Zanima me, ali bo Agencija pri pregledu izpolnjevanja pogojev v takšnih in podobnih primerih (ker nismo edini, kjer se je zapletlo) upoštevala dejansko stanje in ne podatke iz registra ali pa moramo zadevo urediti drugače, da ne bi prišlo do vračanja sredstev, česar si v tem trenutku ne moremo privoščiti brez da bi ogrozili svojo eksistenco.

Naprošam za čimprejšnji odgovor.
Hvala in lep dan,
Goga Brelih
gbrelih
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 26 jan 2018, 07:56

Re: Izpolnjevanje pogojev za podukrep 6.3. v letu 2018/2019

OdgovorNapisal/-a mtvavtar » 06 nov 2019, 10:39

V primeru, da bo stranka dokazala, da je imela ves čas v reji oslice, bo Agencija to upoštevala
mtvavtar
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 04 feb 2019, 09:39


Vrni se na Podukrep M6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, nemenjene razvoju majhnih kmetij - 1. JAVNI RAZPIS (13. 10. 2017 - 31. 1. 2018)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron