Premiki med G-MID-i

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Premiki med G-MID-i

Odgovor Napisal/-a mrakic »

Kako bo s premiki med G-MID-i - ali bodo premike sproti javljali v CRG - kako - ali z Zapisnikom o prigonu. Prosimo za natančno pojasnilo postopkov premikov med G-MID-i.
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Re: Premiki med G-MID-i

Odgovor Napisal/-a mrakic »

Planina/skupni pašnik je v skladu s predpisi s področja identifikacije in registracije živali gospodarstvo, kjer se pasejo živali, in ima dodeljeno G-MID številko.

KMG-MID-i dosedanjih planin/skupnih pašnikov, ki bodo ukinjeni, se bodo praviloma pretvorili v G-MID-e.

En G-MID lahko vključuje več ID-jev planin:
- če se živali istih imetnikov premikajo, npr. iz predplanine na planino in nato na visokogorsko planino, to predstavlja en G-MID, na katerega se priglašajo premiki živali;
- če gre za ločena gospodarstva, na katerih se pasejo živali različnih imetnikov in se živali med seboj ne srečujejo, to predstavlja več G-MID-ov. Premiki se priglašajo za vsak G-MID posebej.

Premiki goveda na planino/skupni pašnik se bodo v letu 2018 z obrazcem 'Zapisnik o prigonu živali na pašo na planino/skupni pašnik' priglašali za vsak posamezen G-MID planine/skupnega pašnika (do sedaj na KMG-MID planine/skupnega pašnika). Novost je v tem, da se bodo podatki o premikih goveda na planino/skupni pašnik za posamezen G-MID v CRG vnašali samo enkrat, in sicer preko pooblaščenih veterinarskih organizacij, ob oddaji zbirne vloge za planino/skupni pašnik pa se bodo podatki avtomatsko prenesli iz CRG v zbirno vlogo. Gospodar planine /skupnega pašnika mora zato obvezno priglasiti premike goveda s pomočjo zapisnika o prigonu pooblaščeni veterinarski organizaciji vsaj en dan pred oddajo zbirne vloge.

Pri priglašanju premikov drobnice in kopitarjev v centralni register drobnice in centralni register kopitarjev v letu 2018 ni sprememb.

AKTRP še posebej poudarja, da se premiki govedi na planino ali skupni pašnik javijo najprej pooblaščenim veterinarskim organizacijam, ki jih vnesejo v CRG. Ko pride nosilec KMG na vnos Zapisnika o prigonu živali na pašo na planino ali skupni pašnik (to je priloga zbirne vloge) se podatki o govedu na zapisnik o prigonu avtomatsko prevzamejo iz CRG. Za ostale živali (drobnica in kopitarji) pa je izpolnjevanje Zapisnika o prigonu na pašo, enako kot v preteklih letih.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “PLANINE IN SKUPNI PAŠNIKI”