Primer z uzračuni in obveznostmi

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Primer z uzračuni in obveznostmi

Odgovor Napisal/-a mrakic »

V primeru pripisa planine kmetiji bi bilo zanimivo predstaviti primer z izračuni (OMD, PP) in obveznostmi (prijava in odjava živali, KOPOP…), glede na že zastavljena vprašanja.
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Re: Primer z uzračuni in obveznostmi

Odgovor Napisal/-a mrakic »

OMD plačilo bo upoštevalo fiksni del od kmetije in višino fiksnega dela, kot je bil do sedaj določen za KMG-planino v sorazmernem delu. Točke bodo izračunane le ene (skupne) na KMG, a po enakem pravilu, kot so bile do sedaj za kmetijo in KMG-planino posebej, kar bo določeno v spremembi Uredbe KOPOP/EK/OMD.

Neposredna plačila:
- Prenos PP: V primeru združitve kmetije in KMG-planine se prenos PP na kmetijo ne naredi avtomatsko, ampak morata prevzemnik in prenosnik vložiti vlogo o prenosu PP! Pri tem prenesene PP obdržijo vrednost, ki so jo imele določeno na KMG-planina. Če fizična oseba ali AS ali pašna oseba, ki namerava biti prevzemnik plačilnih pravic, še ni nosilec KMG, potem prenos PP ni možen dokler najprej ne postane nosilec KMG. Če je nosilec trenutno fizična oseba in je imetnik PP, na planini ali skupnem pašniku pa je več uporabnikov, ki bodo ustanovili pašno skupnost in želijo, da le-ta s spremembo nosilca postane nov nosilec, predlagamo, da se pravočasno dogovorite z imetnikom PP, da jih prenese na pašno skupnost. Imetnik PP namreč samostojno razpolaga s PP in jih lahko proda ali da v zakup ali podari načeloma kateremukoli nosilcu KMG. Opozarjamo, da pašna skupnost ne more pridobiti PP iz nacionalne rezerve kot »kmet začetnik«, če člani pašne skupnosti že imajo svoje KMG kot nosilci ali so ga imeli v obdobju 2017-2013;
- PVP mleko: združitev kmetije in KMG-planine bo lahko v nekaterih primerih povzročilo, da bo kmetija, ki sedaj ni razvrščena v gorsko območje, razvrščena v gorsko območje. Če je bila kmetija že pred združitvijo GO, potem bo to tudi po združitvi s planino.
- PONO: nosilec kmetije, ki pri svojih površinah nima GERKov razporejenih na gorsko območje in s strmino nad 35%, lahko z združitvijo s planino takšen GERK dobi in uveljavlja za ukrep PONO. Če pa ga je že imel pred združitvijo kmetije in planine pa ostane stanje ne spremenjeno.

Za KOPOP velja enako kot do sedaj. Sledenje obveznosti KOPOP na planinah se bo izvajalo v okviru posamezne planine (G-MID), za katero se bo tudi ločeno podajalo zahtevke.

UVHVVR: Premiki goveda na planino/skupni pašnik se bodo v letu 2018 z obrazcem 'Zapisnik o prigonu živali na pašo na planino/skupni pašnik' priglašali za vsak posamezen G-MID planine/skupnega pašnika (do sedaj na KMG-MID planine/skupnega pašnika). Novost je v tem, da se bodo podatki o premikih goveda na planino/skupni pašnik za posamezen G-MID v CRG vnašali samo enkrat, in sicer preko pooblaščenih veterinarskih organizacij, ob oddaji zbirne vloge za planino/skupni pašnik pa se bodo avtomatsko prenesli iz CRG v zbirno vlogo. Gospodar planine /skupnega pašnika mora zato obvezno priglasiti premike goveda s pomočjo zapisnika o prigonu pooblaščeni veterinarski organizaciji vsaj en dan pred oddajo zbirne vloge.
Pri priglašanju premikov drobnice in kopitarjev v centralne registre v letu 2018 ni sprememb.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “PLANINE IN SKUPNI PAŠNIKI”