Priključitev planine k osnovni kmetiji in različni ukrepi

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Priključitev planine k osnovni kmetiji in različni ukrepi

Odgovor Napisal/-a mrakic »

Na terenu je kmetija, ki obdeluje dobrih 44 ha površin, nosilec KMG-MID-a kmetija je mladi prevzemnik, odobrena odločba na razpisu 6.1. v letu 2016. Čez poletje se njegova žival pase na planini s 33 ha površin, nosilec KMG MID-a planina je oče prevzemnika. Kmetija je vključena v ukrep EK in KOPOP PAS, planina pa je vključena v KOPOP KRA PAST. Kaj priključitev planine k osnovni kmetiji pomeni zanje glede uveljavljanja zbirne vloge oz. zahtevkov, tako OMD- sprememba števila točk OMD zaradi združitve - ali se lahko preveri kakšne bodo potem te točke- ali bodo po tej plati kaj oškodovani, če kmetijo in planino združijo. Velikost nad 70 ha –najbrž tudi za njih pomeni manjšanje. Ali so lahko kakšne težave v zvezi z odobreno vlogo 6.1.v letu 2016?

Kaj bo v tem primeru z ukrepom KOPOP PAST, če se planina pridruži kmetiji- ali bodo ta ukrep sploh še lahko izvajali in če ne, ali bodo dolžni vračati odobrena sredstva KOPOP KRA PAST za pretekla leta. Tudi v primeru tega ukrepa je ob združitvi problematična obremenitev, ki bo ob enakem staležu kot je bilo v letu 2017 padla pod 0,5 GVŽ/ha. Ali združitev KMG MID-ov planine in kmetije kaj vpliva na ukrep KOPOP PAS – avtohtone pasme?
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Re: Priključitev planine k osnovni kmetiji in različni ukrep

Odgovor Napisal/-a mrakic »

Glede OMD točk je pojasnjeno v že odgovorjenih vprašanjih.

Za zgoraj naveden primer, kjer bo po združitvi skupno 77 ha kmetijskih površin, se bo sprožilo pravilo degresije za OMD plačilo za 7 ha. KMG-MID (planina in kmetija) bo tako torej prejel 100 % OMD plačilo za 70 ha in 85 % plačilo za 7 ha.

KOPOP_PAST bodo lahko uveljavljali na planini (G-MID), obtežba za to zahtevo pa se bo računala tako kot do sedaj – upoštevajo se samo površine planine ter travojede živali, ki se na tej planini pasejo vsaj 80 dni. Prav tako ostane enako pravilo glede obtežbe pri EK na kmetiji – upoštevajo se samo površine trajnega travinja z zahtevkom EK ter travojede živali na KMG, ki so vključene v kontrolo ekološke pridelave.
Združitev planine in kmetije v eno kmetijsko gospodarstvo (en KMG-MID) ne vpliva na operacijo GEN_PAS.

Mladi prevzemnik: Pridružitev KMG planine h KMG kmetiji, s katero je mladi kmet vstopil v podukrep 6.1, za mladega kmeta, ki že ima odobreno odločbo iz podukrepa 6.1, ne predstavlja nobenega problema. Omejitev 80 ha PKP velja samo kot zgornji vstopni prag ob oddaji vloge na javni razpis, torej, če površine poveča med izvajanjem poslovnega načrta, ni nobenih problemov.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “PLANINE IN SKUPNI PAŠNIKI”