Priključitev planine h kmetiji in ukrep EK

Moderatorji: llipovsekmtratnik

Odgovori
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Priključitev planine h kmetiji in ukrep EK

Odgovor Napisal/-a mrakic »

Kaj pomeni priključitev planine h kmetiji glede uveljavljanja ukrepa EK- glede povečanja površin in glede obremenitve, ki se bo znižala pod 0,5 GVŽ/ha.
mrakic
Site Admin
Prispevkov: 520
Pridružen: 06 Maj 2008, 07:45

Re: Priključitev planine h kmetiji in ukrep EK

Odgovor Napisal/-a mrakic »

S priključitvijo planine h kmetiji pod en KMG-MID se za ukrep EK ne spremeni nič. GERK-i, ki so pripisani planini (G-MID), se obravnavajo v okviru tega G-MID-a (planine) in niso upravičeni do EK ukrepov, prav tako tudi ne štejejo v obtežbo oz. imenovalec za izračun obtežbe na travinju.

Pri izračunu obtežbe za ukrep EK se upoštevajo samo površine trajnega travinja z zahtevkom EK ter travojede živali na KMG, ki so vključene v kontrolo ekološke pridelave. Upravičenec ne more uveljavljati zahtevkov EK na GERK, ki so del planine, zato sprememba obsega KMG zaradi združitve kmetije in planine ne vpliva na spremembo obsega zahtevkov EK.

Upravičenec ima možnost, da brez posledic spreminja zahtevek za 10 % od vstopne površine. Če upravičenec poveča zahtevek za več kot 10 % in manj kot 20 %, se njegova vstopna površina spremeni (sprememba obveznosti), ohraniti pa jo mora do konca petletne obveznosti.

Če upravičenec poveča zahtevek za več kot 20 %, se njegova obveznost nadomesti z novo petletno obveznostjo.

Kar se pa tiče obremenitve, mora biti pri ukrepu EK zagotovljena obtežba 0,2GVŽ/ha trajnega travinja in ne 0,5GVŽ/ha. V primeru kombinacije KOPOP/EK pa je potrebno pogledati oboje.
ARSKTRP
Odgovori

Vrni se na “PLANINE IN SKUPNI PAŠNIKI”