Rastlinjaki – gradbeno dovoljenje

Moderatorji: rpakiz, nlenardic

Rastlinjaki – gradbeno dovoljenje

OdgovorNapisal/-a andrejm » 06 jun 2018, 17:28

Pozdravljeni,

nova Uredba o razvrščanju objektov (UL 37/18) je začela veljati 2.6.2018.

V 10. členu je zapisano, da se v postopkih začetih pred uveljavitvijo te uredbe, objekti razvrstijo v skladu z Uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje (Uradni list RS, št. 18/13, 24/13, 26/13, 61/17 – GZ in 61/17 – ZUreP-2), razen če je razvrstitev objektov v skladu s to uredbo za investitorja ugodnejša.

Po prejšnji Uredbi o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje so rastlinjaki prefabrikati spadali med enostavne objekte.

Po novi uredbi so rastlinjaki prefabrikati razvrščeni med nezahtevne objekte.

Drugi teden v maju 2018 smo za postavitev rastlinjakov prefabrikatov vložili vlogo za gradbeno dovoljenje. UE bi nam naj izdala sklep o zavržbi, torej da gradbenega dovoljenja ne potrebujemo, ne glede na to, da je nova uredba že stopila v veljavo. Ravno zaradi 10. člena nove uredbe.

VPR: Ali je sklep o zavržbi vloge za izdajo gradbenega dovoljenja, izdan po uveljavitvi nove uredbe, ustrezen dokument, da lahko kandidiramo na javni razpis?

Če bi bil odgovor negativen, smo se znašli v časovni stiski in dajemo pobudo za podaljšanje javnega razpisa.

Gradbeno dovoljenje za rastlinjak prefabrikat lahko potemtakem dobiš samo, če si vlogo vložil po 4.6. Istočasno je bilo zaradi uveljavitve nove gradbene zakonodaje izredno povečano število vlog na UE (nekje tudi za 8 mesecev dodatnega dela), kar pomeni, da ob upoštevanju vrstnega reda in trajanja postopkov, gradbena dovoljenja, za vloge, vložene po 4.6. ne bodo izdana do 18.7., kaj šele, da bi postala pravnomočna.

Verjetno bi bilo škoda, če bi zaradi takšnega spleta okoliščin pri tako pomembnem razpisu in pri tako deficitarni panogi, ki bi se naj spodbujala, na razpis prispelo veliko manj vlog kot bi jih, če ne bi bilo te spremembe zakonodaje.
andrejm
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 06 mar 2016, 22:30

Re: Rastlinjaki – gradbeno dovoljenje

OdgovorNapisal/-a lrojec » 12 jun 2018, 11:43

Sklep o zavržbi je ustrezen v kolikor je bil postopek začet pred uveljavitvijo nove uredbe.
lrojec
 


Vrni se na 9. javni razpis za naložbe v kmetijska gospodarstva, namenjene prilagoditvi kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe, za leto 2018 (datum objave: 30. 3. 2018)

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron