Rekonstrukcija in vzdrževanje objektov

Moderatorji: rpakiznlenardic

Odgovori
jori
Prispevkov: 0
Pridružen: 20 Jul 2018, 11:10

Rekonstrukcija in vzdrževanje objektov

Odgovor Napisal/-a jori »

Pozdravljeni,
Za podmero 4.2 me zanima v prilogi 5 »Seznam upravičenih stroškov«:
- kateri stroški so upravičeni pod šifro 1.4.12.1.3. »Vzdrževanje objektov s pripadajočo opremo za sušenje kmetijskih proizvodov« če se investira v rekonstrukcijo obstoječega objekta - investicijsko vzdrževanje? (pleskanje, elektro inštalacije, vodovodne napeljave, menjava strehe …)

- ali je dejavnost pod šifro 1.4.12.1.3.4 »Elektro inštalacije« že upoštevana pod šifro 1.4.12.1.3 »Vzdrževanje objektov s pripadajočo opremo za sušenje kmetijskih proizvodov« oz. ali je to tukaj že vključeno v vrednosti na enoto (212,88 EUR) ali pa moramo prišteti (212,88 + 77,08 EUR)?
Enako velja za ostale aktivnosti (1.4.12.1.3.2 in 1.4.12.1.3.3) – predvidevam da 1.4.12.1.3.1 manjka v tabeli …

- ter katere dokumente potrebujemo kot prilogo, če govorimo o rekonstrukciji in katere če govorimo o investicijskem vzdrževanju?

Hvala za pomoč in lp.
rpakiz
Prispevkov: 0
Pridružen: 16 Dec 2016, 09:45

Re: Rekonstrukcija in vzdrževanje objektov

Odgovor Napisal/-a rpakiz »

- Upravičene so naložbe v gradnjo novega objekta in rekonstrukcijo objekta.
Rekonstrukcija objektov s pripadajočo opremo za sušenje kmetijskih proizvodov je pri 1.4.12.1.2.
Vzdrževanje in investicijsko vzdrževalna dela niso upravičen strošek (pleskanje…).
Le v primeru namestitve oziroma vgradnje opreme, strojev in naprav je upravičen strošek gradbeno obrtniških instalacijskih del (zlasti elektro instalacije, strojne instalacije) za vgradnjo opreme, če se izvedejo sočasno z nakupom opreme. V tem primeru se upošteva 1.4.12.1.3. Vzdrževanje objektov s pripadajočo opremo za sušenje kmetijskih proizvodov.
- V novogradnje objektov s pripadajočo opremo so vključena gradbeno obrtniška instalacijska dela, ki vključujejo vgrajeno opremo (zlasti elektro instalacije, strojne instalacije).
- Vzdrževanje in investicijsko vzdrževalna dela niso upravičen strošek (pleskanje…).
Rekonstrukcija je določena v 35. točki 3. člena Gradbenega zakona (Uradni list RS, št. 61/17 n 72/17 – popr.):
35. rekonstrukcija je spreminjanje tehničnih značilnosti obstoječega objekta, pri čemer se delno ali v celoti spreminjajo njegovi konstrukcijski elementi, zmogljivost ali izvedejo druge njegove izboljšave, pri čemer se morajo ohraniti najmanj temelji ali kletni zidovi obstoječega objekta, in se gabariti objekta praviloma ne povečajo, lahko pa se zmanjšajo; povečanje gabaritov je v okviru rekonstrukcije mogoče le zaradi usklajevanja z bistvenimi zahtevami, kot jih za objekte določajo predpisi, ki urejajo graditev;
V skladu s prvim odstavkom 4. člena tega zakona je za novogradnjo, rekonstrukcijo in spremembo namembnosti objekta treba imeti pravnomočno gradbeno dovoljenje.
Odgovori

Vrni se na “Upravičeni stroški”