Obrazložitev 1. točke prvega odstavka 61.g člena ZKme-1

Moderatorji: jkokoljmgosencaahafner

Odgovori
nat_c
Prispevkov: 0
Pridružen: 27 Nov 2018, 09:08

Obrazložitev 1. točke prvega odstavka 61.g člena ZKme-1

Odgovor Napisal/-a nat_c »

1. točka prvega odstavka 61.g člena ZKme-1 kot obvezno sestavino pogodbe določa tudi okvirno vrednost prometa. Ali se to nanaša na vrednost prometa zgolj po pogodbi ki se trenutno sklepa, ali na celoletno vrednost prometa med strankama?
Če velja prvo, pa še eno vprašanje: v kolikor je predmet pogodbe samo en izdelek, ali je dovolj da sta v pogodbi navedeni cena in okvirna količina izdelka (zmnožek obeh pomeni okvirno vrednost prometa), ali pa mora biti poleg teh dveh podatkov izrecno navedena še okvirna vrednost prometa?
mgosenca
Prispevkov: 0
Pridružen: 22 Avg 2018, 12:15

Re: Obrazložitev 1. točke prvega odstavka 61.g člena ZKme-1

Odgovor Napisal/-a mgosenca »

Pisnost pogodb je opredeljena v prvi točki 61.g člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18). Pisnost pogodb je opredeljena na podoben način, kot jo opredeljuje evropska zakonodaja na trgu surovega mleka. Po dosedanjih izkušnjah prihaja do nepoštenih trgovinskih praks pogosteje, če pogodbe niso določene v pisni obliki, saj stranke nimajo trajnih dokazil o dogovorjenih pogojih. Stranki imata lahko med seboj sklenjenih več pogodb. Zakon o kmetijstvu določa, da morajo biti pogodbe v verigi preskrbe s hrano sklenjene v pisni obliki in pred dobavo blaga ter vsebovati določene obvezne sestavine. Okvirna vrednost prometa se vedno nanaša na konkretno pogodbo. V primeru, ki ga izpostavljate, če je predmet pogodbe le en izdelek, menimo da je bolje, da se vseeno navede okvirna vrednost prometa, četudi le ta predstavlja zmnožek cene blaga in količine blaga. Zakon izrecno zahteva kot obvezno sestavino pogodbe tudi okvirno vrednost prometa.
Odgovori

Vrni se na “NOVO! NEPOŠTENE POSLOVNE PRAKSE V VERIGI PRESKRBE S HRANO (v povezavi z novelo Zakona o kmetijstvu)”