Vodenje podatkov: program - tabela 2

Moderatorji: jdularmbogovic

Odgovori
monaco
Prispevkov: 0
Pridružen: 23 Maj 2010, 10:48

Vodenje podatkov: program - tabela 2

Odgovor Napisal/-a monaco »

Pozdravljeni,

odpiram novo temo, ker na staro ne morem odgovorit. Za vse, ki smo želeli sami obdelovat podatke, so bila na tem forumu navodila:

-----------------
Kot je omenil že sam operater programa KNJ-FADN, program ni verodostojen in ni posodobljen. MKGP ne priporoča njegove uporabe. V letu 2010 bo MKGP pripravil sodobno verzijo računalniškega programa za obdelavo podatkov o gospodarjenju na kmetiji po metodologiji FADN. O tem bo poslano obvestilo s podrobnimi navodili na naslov vseh 1obveznikov*.
Vaši podatki o gospodarjenju na kmetiji po metodologiji FADN, ki so evidentirani na predpisanih obrazcih, naj ostanejo arhivirani na kmetijskem gospodarstvu tudi kot dokazilo v primeru kontrole.
Posebej opozarjamo, da na nobenemu organu, ne MKGP in ne ARSKTRP ne pošiljate vaših podatkov V FIZIČNI OBLIKI (na popisnih listih in obrazcih), niti ne na ELEKTRONSKIH NOSILCIH (CD) v obliki Excelovih tabel ali podobnih zapisov.
-----------------
Do tega datuma prav gotovo ne bo aplikacije za vnos podatkov. Naša trenutna
razlaga je, da v tem prehodnem času podatke na predpisanih obrazcih shranite v fizični obliki.
Letnega poročila ne morete izdelati. Ta rok za vas ni obvezujoč.
-----------------
V primeru kontrole je potrebno priložiti podatke o gospodarjenju na kmetiji po metodologiji FADN, ki so zapisani na predpisanih obrazcih. Ko bo računalniška aplikacija v uporabi, se bodo podatki vnesli v aplikacijo.
-----------------

Prosim samo za konkreten odgovor / nasvet, kaj naredit glede vodenja in obdelave podatkov po metodologiji FADN, saj ne želimo kršiti pogodbenih določil. Trenutno se vsi podatki vpisujejo v predpisane tabele, kot so bila dana navodila z vaše strani, ne vemo pa kaj naredit glede obdelave. Torej je potrebno sklenit pogodbo s katerim od KGZ ali s.p. in jim plačat za obdelavo podatkov za katere je bilo rečeno, da jih bomo lahko obdelali sami? Edina alternativa temu je zaprosit razvijalce za dostop do programa, za katerega ste sami dejali, da "ni verodostojen in ni posodobljen" ter z njim obdelati podatke?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
mbogovic
Prispevkov: 0
Pridružen: 20 Feb 2009, 14:47

Re: Vodenje podatkov: program - tabela 2

Odgovor Napisal/-a mbogovic »

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Edina alternativa temu je zaprosit razvijalce za dostop do programa, za katerega ste sami dejali, da "ni verodostojen in ni posodobljen" ter z njim obdelati podatke?<<<<<<<<<<<


V takratnem (junij 2009) odgovoru je bilo sporočeno, da MKGP nima dostopa do KNJ-FADN. MKGP ne razpolaga z aplikacijo, aplikacija ni nameščena na strežnikih MJU. Zaradi teh dejstev, vam ne moremo svetovati kako aplikacija deluje, ne jamčimo za verodostojnost izdelanih obdelav (letnih poročil).
V terminih 31.3.2010 in 31.3.2011 pa je ne glede na vse zaplete, na MKGP prispelo precejšnje število (107 in 75) letnih poročil, ki so bila ustrezno izdelana v aplikaciji KNJ-FADN. Kmetije so jih izdelale same. Torej so si sami priskrbeli dostop do omenjene aplikacije.
Glede na to dejstvo, vas napotimo na omenjeni naslov. To je pa tudi vse kar MKGP razpolaga v zvezi z aplikacijo KNJ-FADN. Upam, da vam s tem pomagamo.

<<<<<<<<<<<<<<Trenutno se vsi podatki vpisujejo v predpisane tabele, kot so bila dana navodila z vaše strani, ne vemo pa kaj naredit glede obdelave.<<<<<<<<<<<

Ta navodila so se na MKGP v navedenem terminu (kopije odgovorov iz FORUMA 2009), posredovala v zvezi z javnimi razpisi v obdobju do leta 2007. EPD-Naložbe v kmetijska gospodarstva, ukrep 3.2. in mladi kmetje.Kmetije so bile dolžne prvič posredovati podatke o spremljanju gospodarjenja po metodologiji FADN do 31.3.v letu 2009 (za leto 2008).
Določilo 4. javnega razpisa EPD 3.2:
b) Dodatni pogoji, kadar kot končni prejemnik nastopa kmetija: Končni prejemnik se obvezuje, da bo na kmetiji v tridesetih dneh od podpisa pogodbe, za primarno kmetijsko pridelavo, uvedel spremljanje rezultatov gospodarjenja po metodologiji FADN. Obvezuje se tudi, da bo spremljal rezultate gospodarjenja na kmetiji po tej metodologiji vsaj še 5 obračunskih let po zadnjem izplačilu sredstev iz naslova tega ukrepa.
Določilo 3. javnega razpisa pri ukrepu Pomoč mladim kmetom za prevzem kmetij iz Programa razvoja podeželja 2004 – 2006

7. Upravičenec, ki pridobi pomoč iz naslova tega ukrepa, mora najkasneje eno leto po prejetju sredstev uvesti spremljanje rezultatov gospodarjenja na kmetiji po FADN metodologiji ter mora spremljati rezultate gospodarjenja po tej metodologiji vsaj še pet let po izplačilu sredstev iz naslova tega ukrepa. Upravičenec se zavezuje, da bodo v primeru izbora njegove kmetije v vzorec poročevalskih kmetij knjigovodski podatki na razpolago tudi Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


<<<<<<<<<<<<<<ne vemo pa kaj naredit glede obdelave<<<<<<<<<<<<<

V programskem obdobju PRP so določila v javnih razpisih spremenjena. Dodano je besedilo:

ZAGOTOVITI OBDELAVO TEH PODATKOV.

V kolikor bo ARSKTRP zahtevala ustrezna dokazila glede teh določil, jih bo potrebno zagotoviti. Večji del kmetij, ki so dolžna spremljati podatke o gospodarjenju na kmetiji po metodologiji FADN je pravočasno posredovalo letna poročila v skladu z določili javnih razpisov. Poročila so jim proti plačilu izdelali v računovodskih pisarnah, ki so omenjene v prejšnjem odgovoru. 736 kmetij pa je MKGP vključil v EU vzorec. S tem jim je zagotovljena brezplačna obdelava podatkov.

<<<<<<<<<<<<<Prosim samo za konkreten odgovor / nasvet, kaj naredit glede vodenja in obdelave podatkov<<<<<<<<<<<

Za konkreten odgovor se lahko oglasite na e-naslov: fadn.mkgp@gov.si, ali miro.bogovic@gov.si

Posredovati je potrebno KMG-MID (ime in priimek) vlagatelja, prejemnika javnih sredstev.
miro_MKGP
Odgovori

Vrni se na “FADN”