nakup/vknjižba zemlje v času predaje kmetije

Odgovori
mrozman
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 Feb 2009, 15:29

nakup/vknjižba zemlje v času predaje kmetije

Odgovor Napisal/-a mrozman »

Prenosnik predaja kmetijo vnuku in njegovi ženi v solastništvu – vsakemu do nerazdeljene polovice. Kandidirala bo vnukova žena, ima že pridobljen certifikat NPK. Sprašujemo:
1. Prenosnik je pred kratkim oddal ponudbo za nakup kmetijskih zemljišč, ki so v postopku prodaje, ni še izdana odobritev pravnega posla, kupoprodajna pogodba še ni podpisana in prenosnik na dan oddaje vloge na razpis zelo verjetno ne bo vpisan v zemljiško knjigo kot njihov lastnik. Posledično te nepremičnine ne bodo zajete v izročilni pogodbi za medgeneracijski prenos, ko bodo prišle v last prenosnika, pa bodo presegle površino 0,5 ha?! Lahko zaradi tega vloga pade?

2. Mož bodoče prevzemnice na javni dražbi kupuje nepremičnino (gozdno zemljišče), pravnomočna odločba še ni izdana. Na dan oddaje vloge na razpis verjetno še ne bo vpisan v zemljiško knjigo kot njen lastnik? Z vpisom / nakupom te nepremičnine bo zakonec postal lastnik večinskega deleža zemljišč (več kot 50%) v primerjavi z upravičenko.
A: Ali vloga v tem primeru pade???
B: Naj zaradi sigurnosti prevzemnica prevzame 60% domače kmetije, mož pa 40%, da bo tudi po vpisu ‘dražbene nepremičnine’ žena še vedno večinski lastnik

Hvala in lp, Milena Rožman
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: nakup/vknjižba zemlje v času predaje kmetije

Odgovor Napisal/-a rsaje »

1. Če prenosnik na dan oddaje vloge na JR ne bo vpisan v zemljiško knjigo kot lastnik novo kupljenih nepremičnin, se te površine ne upoštevajo kot zemljišča, ki jih je prenosnik zadržal oz ki so bile izločene iz prenosa.
2. Delež lastništva nad kmetijo se bo gledalo na dan oddaje vloge na javni razpis. Če mož takrat še ne bo vpisan kot lastnik nepremičnin, kupljenih na dražbi, ne bo bil presežen delež 50% in bo prevzemnica izpolnjevala ta pogoj javnega razpisa.
Odgovori

Vrni se na “Vstopni pogoji za prijavo na javni razpis”