Zmanjševanje površin v RKG

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
secko.nina
Prispevkov: 0
Pridružen: 11 Nov 2019, 13:16

Zmanjševanje površin v RKG

Odgovor Napisal/-a secko.nina »

Pozdravljeni.

Zanima me ali obstaja možnost "umetno ustvarjanja" pogojev v naslednjem primeru:
Kmetija ima en del površin v najemu že nekaj let, ker obstaja možnost (gre za najem pri starejši osebi in bi v primeru višje sile prevzela mlajša generacija), da bi izgubili površine v času zaveze v okviru razpisa 6.1 in to bi predstavljalo več kot 10% zmanjšanja PKP. Zato bi kmetija rada, da bi najete površine izvzela iz RKG, da nebi imeli kasnejših težav. Ali je to lahko kaj spornega? Kako je s tem v aplikaciji (če gredo sedaj popravljat RKG), če je vloga v aplikaciji že delno izpolnjenja? Kmetija nebo izbrala cilja v okviru povečanja površin.
Te najete površine so uveljavljali v okviru PRP 2019, ali obstaja možnost da ne bodo dobili celotnega izplačila OMD, PP v primeru, da sedaj izrišejo iz RKG (površine so bile obdelane v tem letu)?

Lep pozdrav,
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: Zmanjševanje površin v RKG

Odgovor Napisal/-a rsaje »

Zmanjšanje površin GERKov za površine, ki jih ima kmetija v najemu in za katere ne more zagotoviti, da jih bo lahko obdelovala še najmanj tri leta od izdaje odločbe, se bi lahko štelo kot umetno ustvarjanje pogojev, če bi s tem zmanjšanjem kmetija dosegla kakšen pogoj javnega razpisa, ki ga v nasprotnem primeru ne izpolnjuje. Tak primer bi bil na primer, če bi kmetija imela v uporabi več kot 80 ha PKP, potem pa bi izbrisala GERKe na najetih površinah in bi s tem padla pod 80 ha PKP in s tem izpolnila pogoj javnega razpisa, ki ga prej ni izpolnjevala. Podobno bi bilo tudi (kot ste že sami predvidevali), če bi kmetija z izbrisom najetih površin zmanjšala PKP v uporabi, v vlogi pa bi izbrala RC 1.1 - Povečanje obsega proizvodnih kapacitet ha PKP in bi ta cilj kasneje izpolnil s ponovnim vrisom GERKov na istih površinah.
Odgovori

Vrni se na “Razno”