Prenos gospodarskega poslopja

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
dzadnik
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 13:33

Prenos gospodarskega poslopja

Odgovor Napisal/-a dzadnik »

Prenosnica kmetije bo mama, ki je lastnica kmetijskih in gozdnih površin ( vinogradi, travniki, gozd, okrog 10 ha).
Gre za vinogradniško – vinarsko kmetijo.
Oče je lastnik drugih površin in gospodarskega poslopja – vinske kleti.
Oče bi sinu prenesel samo parcelo z gospodarskim poslopjem.
Nosilka MID-a je mama, sin b o prevzel tudi MID-
Ali je tak prenos glede na razpis sploh dovoljen?
Hvala in lp.
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: Prenos gospodarskega poslopja

Odgovor Napisal/-a rsaje »

Uredba za mlade kmete v 6. točki 2. člena določa, da je prenosnik oseba, ki je kot lastnik nepremičnin, ki sestavljajo kmetijo, vpisana v zemljiško knjigo in ki na upravičenca, prenaša površine zemljišč kmetije.Če na upravičenca površine prenaša več oseb, se za prenosnika šteje oseba, ki prenaša večino površin zemljišč, ki sestavljajo kmetijo.
V 1. točki tretjega odstavka 6. člena je določeno, da prenosnik ali prenosnik in njegov zakonski, zunajzakonski partner ali partner sklenjene oziroma nesklenjene istospolne partnerske zveze, če gre za solastnino, preneseta kmetijsko gospodarstvo z vsemi pripadajočimi kmetijskimi in gozdnimi zemljišči, vključno s pripadajočimi objekti, ki so namenjeni opravljanju kmetijske dejavnosti, in so na območju Republike Slovenije ter v lasti prenosnika ali solasti prenosnika in njegovega zakonskega ali zunajzakonskega partnerja ali partnerja sklenjene oziroma nesklenjene istospolne partnerske zveze. Prenosnik mora prenesti tudi vse solastniške deleže nepremičnin, ki jih ima s komerkoli drugim. Zakonski partner prenosnika ali njegov zunajzakonski partner ali partner sklenjene oziroma nesklenjene istospolne partnerske zveze mora prenesti vse nepremičnine, ki jih ima v solasti s prenosnikom, nepremičnine, ki so izključno v njegovi lasti, pa niso obvezni predmet prenosa.
To pomeni, da je v navedenem primeru prenosnica mama, ki na sina - mladega prevzemnika prenaša večino površin kmetije. Oče mora v skladu z Uredbo na mladega prevzemnika prenesti vse nepremičnine, ki jih ima v solasti z mamo, nepremičnine, ki so izključno v njegovi lasti, pa lahko obdrži.
Seveda pa Agencija vsak primer obravnava individualno in vedno preverja tudi možnost umetnega ustvarjanja pogojev.
Odgovori

Vrni se na “Vstopni pogoji za prijavo na javni razpis”