PRENOS KMETIJE

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
simonse
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Jan 2019, 09:23

PRENOS KMETIJE

Odgovor Napisal/-a simonse »

Imamo vinogradniško kmetijo. V lasti imajo 1,86 ha vinogradov, ter 1,5 ha njivskih površin in je vse predmet lastniškega prenosa. Kmetija ima v RKG vrisane samo vinogradniške površine, njivske ima oddane v zakup.

1. VPRAŠANJE: Ali je ob prevzemu KMG potrebno prenesti v RKG tudi površine v zakupu ?
2. VPRAŠANJE: Ker njivske površine ležijo v k.o. Odranci, ki je v komasacijskem postopku se pojavlja nejasnost ali komasacija ni ovira za lastniški prenos, kajti v tem trenutku prometa z zemljišči ni!

Poleg kmetijskih zemljišč je predmet lastniškega prenosa tudi stanovanjska hiša, vinogradniška hiša z kletjo ter tretja nepremičnina (stanovanjska hiša z vinogradom ( 0,37 ha) v kateri živi brat prevzemnika z družino, ki je v lasti prenosnika (očeta in matere).

3. VPRAŠANJE: Ali obstaja kakšna možnost, da bi hiša, kjer biva zdaj brat z družino ostala v lasti prenosnika-očeta (vinograd se prenese na prevzemnika) ali pa se celo v obliki dedovanja prenese na brata z družino.

Hvala za odgovor
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: PRENOS KMETIJE

Odgovor Napisal/-a rsaje »

1. VPRAŠANJE: Ne, ob prevzemu KMG ni potrebno prenesti v RKG njivskih površin, ki jih dajejo v zakup.
2. VPRAŠANJE: Če promet z določenimi kmetijskimi zemljišči ni dovoljen zaradi komasacije, to ni ovira za prijavo na javni razpis. V notarskem zapisu mora biti jasno navedeno, da se prenašajo tudi zemljišča, ki so dana v komasacijski postopek oz da mladi prevzemnik dobi zemljišča, ki jih bodo po izvedeni komasaciji prejeli. K vlogi morajo priložiti tudi komasacijsko pogodbo iz katere je razvidno katera zemljišča so predmet komasacije. Če je možno, naj sklenejo aneks h komasacijski pogodbi s katero določijo mladega prevzemnika za stranko v postopku (ki nadomesti prenosnika).
3. VPRAŠANJE: Stanovanjska hiša (z 0,37 ha vinograda) se lahko izloči iz prevzema. Lahko jo obdržita oče in mama, ali pa jo v notarskem zapisu kot dedni delež prenesejo na brata.
Odgovori

Vrni se na “Vstopni pogoji za prijavo na javni razpis”