Celovita investicija

Moderator: pbunic

Odgovori
EnAndrej

Celovita investicija

Odgovor Napisal/-a EnAndrej »

Obrazložitev problema:

Investitor namerava zelo povečati svoje proizvodne, predelovalne (vloga na razpis Predelava in trženje, 2009) in skladiščne kapacitete za ribjo hrano (vloga na razpis Produktivne naložbe v ribogojstvo, 2009). V praksi gre dejansko za eno investicijo, v kateri so bodoče proizvodne, predelovalne in skladiščne kapacitete med seboj usklajene, vendar pa je treba celovito investicijo, zaradi zahtev razpisne dokumentacije, potrebno obravnavati kot dve ločeni investiciji (vprašanje upravičenih stroškov na posameznem razpisu).

Problem se pojavi pri ekonomski utemeljitvi investicije v skladišče, pri kateri gre v glavnem za gradbena dela (postavitev objekta, v katerem bo shranjena ribja hrana). Ta investicija sama po sebi nima ekonomskega učinka (neposredno ne povečuje prodaje, ne znižuje stroškov).

Ima pa investicija v skladišče ekonomski učinek v povezavi z drugo investicijo oziroma vlogo - v proizvodnjo in predelavo. Obe sta namreč povezani: večja proizvodnja in predelava potrebujeta večje skladišče. Torej: brez večjega skladišča je vprašljiva smiselnost investicije v povečanje proizvodnih in predelovalnih kapacitet.

Vprašanje:

Ali lahko v poslovnem načrtu in prijavnem obrazcu za obe investiciji izhajamo iz planiranega povečanega obsega realizacije, ki bo posledica zaključene investicije kot celote oziroma, če vprašamo drugače, ali lahko tudi v poslovnem načrtu in prijavnem obrazcu za investicijo v skladišče upoštevamo povečanje prodaje (= ekonomski učinki), kar je podatek, ki bomo uporabili v poslovnem načrtu investicije v proizvodne in predelovalne kapacitete?

Hvala za odgovor in lep pozdrav, Andrej
smise

Re: Celovita investicija

Odgovor Napisal/-a smise »

Spoštovani,

kot je razvidno iz vprašanja in pojasnil se lahko povečanje ekonomskih učinkov upošteva pri obeh vlogah.

Lep pozdrav,
za Sekretariat OP
Simon Miše
Odgovori

Vrni se na “RIBIŠTVO”