pogodba o dosmrtnem preužitku

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
ufisinger
Prispevkov: 0
Pridružen: 17 Feb 2009, 16:32

pogodba o dosmrtnem preužitku

Odgovor Napisal/-a ufisinger »

Stranka želi kandidirati na prihajajočem razpisu, ki bi naj bil predvidoma objavljen v začetku prihodnjega leta. Oče želi predati sinu kmetijo s pomočjo javnega razpisa. Oče preživlja tudi starejšo gospo s katero imajo sklenjeno pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Tako postane po njeni smrti oče lastnik kmetijskih zemljišč. Vprašanje: kaj se zgodi v primeru če bo oče postal lastnik kmetijskih zemljišč po starejši gospe znotraj obdobja, ko bo že vložena vloga na razpis in še ne bo izdane odločbe za mladega prevzemnika. Namreč oče bo v tistem trenutku lastnik kmetijskih zemljišč?
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: pogodba o dosmrtnem preužitku

Odgovor Napisal/-a rsaje »

Vprašanje se sicer nanaša na prihodnji javni razpis, ki še ni objavljen in katerega pogoji še niso znani. Ob predpostavki, da bodo pogoji podobni, kot so bili pri 6. javnem razpisu velja naslednji odgovor:
Če prav razumemo, bo oče predal sinu svojo kmetijo, v kratkem pa pričakuje, da bo postal lastnik druge kmetije oz kmetijskih zemljišč na podlagi pogodbe o dosmrtnem preživljanju. Če to drži in bo oče postal lastnik kmetijskih zemljišč po oddaji vloge na javni razpis oz po prenosu celotnega kmetijskega gospodarstva na mladega prevzemnika, s tem ne bodo kršeni pogoji za pridobitev sredstev za podukrep M06.1. Pomembno je, da oče ob medgeneracijskem prenosu kmetijskega gospodarstva preda vse nepremičnine, ki jih ima v lasti in solasti (razen dovoljenih izjem).
Odgovori

Vrni se na “Obveznosti upravičenca”