Predelani proizvodi JR 16.4

Moderatorji: rtrojokmmele

Odgovori
andrejm
Prispevkov: 0
Pridružen: 06 Mar 2016, 22:30

Predelani proizvodi JR 16.4

Odgovor Napisal/-a andrejm »

Vprašanje se navezuje na prodajo predelanih proizvodov, npr. za vino in mlečni izdelki pri prokektih JR 16.4. Težava nastane namreč, ker je potrebno odkup in prodajo realizirati v zadnjih 12 mesecih projekta, na datum pričetka projekta pa vlagatelj nima vpliva.

Za namen predelave grozdja v vino se grozdje odkupuje jeseni, prodaja pa se prične nekje v začetku zime (ali še kasneje, odvisno od procesa predelave vina). Če se projekt začne decembre, januarja… vodilni partner nikakor ne more v zadnjih 12 mesecih projekta prodati vina, za katerega bi v teh zadnjih 12 mesecih projekta kupil grozdje. Vino je namreč predelano iz grozdja predhodnih 12 mesecev.

Pri predelavi mlečnih izdelkov je problem enak, da se nekateri predelujejo daljše časovno obdobje (zorijo več mesecev), kar pomeni, da je potrebno v zadnjih 12 mesecih projekta odkupiti mleko, ga predelati v npr. sir in prodati na lokalnem trgu. To je gledano z vidika časovne dinamike projekta zahtevno ali celo neizvedljivo.

Kako je torej s takšnimi projekti?

Ali bi pravila prenesla izvedbo zahtev odkupa in prodaje na način, da je v zadnjih 12 mesecih projekta potrebno doseči 100.000 eur od prodaje na lokalnem trgu in načrtovan odkup od projektnih partnerjev, ni pa nujno, da gre za en in isti produkt oz. surovino v teh zadnjih 12 mesecih projekta? To bi pomenilo, da posrednik v zadnjih 12 mesecih projekta proda vino ali sir, za katerega je bil odkup surovine izveden že v predhodnem letu (seveda od projektnih partnerjev), v istih zadnjih 12 mesecih projekta pa odkupi od projektnih partnerjev produkt oz. surovino v načrtovanih zneskih (kar porabi za kasnejšo predelavo in prodajo).

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
mmele
Prispevkov: 0
Pridružen: 20 Mar 2019, 08:02

Re: Predelani proizvodi JR 16.4

Odgovor Napisal/-a mmele »

V vrednost odkupa proizvodov od posameznega kmetijskega gospodarstva se šteje le vrednost odkupa v zadnjih 12 mesecih pred zaključkom projekta. Ni pa nujno, da se vrednost odkupa ustvari iz enega (istega) proizvoda, temveč se v to vsoto štejejo vsi proizvodi iz lokalnega trga, ki je predmet projekta. V zadnjih 12 mesecih mora vodilni partner doseči tudi najmanj 80 odstotkov prihodkov od prodaje proizvodov, ki jih je načrtoval v projektu oziroma ne manj kot 100.000 eurov prihodkov od prodaje proizvodov na lokalnem trgu.

Torej, pri zahtevku se ne bo preverjalo izključno, da je dosežena vrednost prodaje 100.000 EUR, ampak najmanj 80% od načrtovane prodaje v projektu. 100.000 EUR pa je spodnja meja (npr. če so načrtovani prihodki v višini 120.000 EUR, mora vodilni partner vseeno doseči 100.000 EUR, kljub temu, da 80% znaša 96.000 EUR.
Odgovori

Vrni se na “3. javni razpis (datum objave: 13. 3. 2020)”