Točke ob energetski sanaciji

Moderatorji: lpecovnikhmaver

Odgovori
meljan
Prispevkov: 0
Pridružen: 03 Avg 2020, 06:36

Točke ob energetski sanaciji

Odgovor Napisal/-a meljan »

Pozdravljeni.

Na objektu je predvidena izolacija strehe ter zamenjava vira ogrevanja. V tem pogledu je mogoče točke pridobiti v sklopu "PODNEBNE SPREMEMBE IN PRILAGODITEV NANJE" pod točko a) naložbe v učinkovito rabo energije (elaborat gradbene fizike).

Z izvedbo teh ukrepov se poleg zmanjšanja rabe toplote znižajo tudi emisije ter izpusti toplogrednih plinov, ki štejejo za točke v sklopu "VAROVANJE OKOLJA" pod točko b) zmanjšanje izpustov in varčevanje z vodo ..., kjer prva alineja pravi: "naložbe v zmanjšaje izpustov toplogrednih plinov in emisij". V tem delu se ukrep ne navezuje na vodo?

Zanima me, ali je torej z izvedbo ukrepov na toplotnem ovoju stavbe mogoče pridobiti točke tudi v sklopu točke V. , 1. VAROVANJE OKOLJA, točka b)?
Bi v tem primeru pomenilo, da mora biti vrednost ukrepov skupaj nad 50 %, da se doseže pogoj za vsako točko vsaj 25 % glede na upravičene stroške naložbe za upoštevanje točk iz obeh meril (torej vsak ukrep vsaj 25 %)?
Se potem v prilogi "Opredelitev naložbe in izračun deleža upravičenih stroškov ..." v Javnem razpisu, Priloga 4 vpiše za vsak ukrep 1/2 stroška energetske sanacije ter 1/2 deleža stroška glede na skupno priznano vrednost naložbe?

Hvala za odgovor.
Lep pozdav.
hmaver
Prispevkov: 0
Pridružen: 06 Jul 2020, 10:17

Re: Točke ob energetski sanaciji

Odgovor Napisal/-a hmaver »

Če gre za naložbo v zmanjšanje izpustov, mora biti za dodelitev točk pri merilu "zmanjšanje izpustov in varčevanje z vodo, vključno z uporabo reciklirane vode za tehnološke namene" iz priloženega elaborata razvidno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in izpustov (CO2), pri čemer se upošteva metodologija po predpisu, ki določa metode za določanje prihrankov energije.
Prva alinejo "naložbe v zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in emisij" pri merilu "b) zmanjšanje izpustov in varčevanje z vodo, vključno z uporabo reciklirane vode za tehnološke namene", se ne navezuje na vodo, ampak na zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in emisij.
Točke se bodo dodelile, če bo elaborat pripravljen v skladu z metodologijo po predpisu, ki določa metode za določanje prihrankov energije, če bo vseboval vse sestavine, ki so navedene v prilogi 10 Uredbe, ter če bo jasno izkazan prispevek naložbe k povečanju okoljske učinkovitosti.
Če del naložbe, s katerim upravičenec uveljavlja točke pri dveh merilih, predstavlja najmanj 25 odstotkov skupne priznane vrednosti naložbe, ta delež skupne priznane vrednosti zadostuje za dodelitev točk pri obeh merilih hkrati.
Odgovori

Vrni se na “Merila za ocenjevanje vlog”