Izdelava energetskega pregleda

Moderatorji: rpakiznlenardic

Odgovori
meljan
Prispevkov: 0
Pridružen: 03 Avg 2020, 06:36

Izdelava energetskega pregleda

Odgovor Napisal/-a meljan »

Spoštovani.

Na vas se obračam s prošnjo za razjasnitev vprašanja, povezanega z izdelavo energetskega pregleda za potrebe razpisa 4.2. Pri merilu VI., točka 3 PODNEBNE SPREMEMBE IN PRILAGODITEV NANJE se za alinejo a) NALOŽBA V UČINKOVITO RABO ENERGIJE lahko pridobi dodatne točke, v kolikor se izdela energetski pregled - nakup opreme ali rekonstrukcija nezahtevnih objektov, v kolikor izračun pokaže vsaj 10 % znižanje rabe energije na ravni stavbe (toplota + električna energija).

V podjetju se obravnava izboljšava tehnološkega procesa, ki je predmet prijave na razpis. Stranka se je na nas obrnila za izdelavo energetskega pregleda, pri čemer se bodo v sklopu investicije zamenjali določeni porabniki energije (stroji). Po navodilih standarda se lahko za tak del izdela tudi pregled procesa, in ne celotne stavbe - kar je v tem primeru tudi smiselno, glede na to, da posegov v samo stavbo v smislu izboljšanja energetske učinkovitosti ne bo (kot npr. izdelava fasade, oken in podobno).

Zanima me torej, ali lahko Energetski pregled obravnava samo ta določen proces v podjetju, kateremu se določi meje obravnave kot je to določeno v standardu SIST ISO 50002, z uporabo vrste energetske presoje 1?
Namreč, ob izdelavi energetskega pregleda za celotno stavbo je strošek izdelave za večino potencialnih kandidatov previsok, da bi se zanj odločili (na podlagi naših izkušenj na področju izdelave energetskih pregedov so to precej obširni dokumenti, ki zahtevajo več časa za izdelavo).

Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav.
rpakiz
Prispevkov: 0
Pridružen: 16 Dec 2016, 09:45

Re: Izdelava energetskega pregleda

Odgovor Napisal/-a rpakiz »

V skladu s 36. členom uredbe se za naložbo v nakup opreme za namen objekta ali rekonstrukcijo nezahtevnih objektov v skladu s predpisi s področja graditve objektov se zahteva energetski pregled. V Pravilniku o metodologiji za izdelavo in vsebini energetskega pregleda (Uradni list RS, št. 41/16) je v četrtem odstavku 4. člena določeno, da vsebuje poročilo o izvedenem energetskem pregledu celoten pregled splošne energijske učinkovitosti stavbe, procesa in transporta, ter navedbo možnih ukrepov za izboljšanje energijske učinkovitosti pri končnem odjemalcu. Pravilnik ne omogoča izdelave delnega energetskega pregleda.
Odgovori

Vrni se na “Pogoji za pridobitev sredstev”