pasterizator oz. sirarski kotel

Moderatorji: rpakiznlenardic

Odgovori
dtrpin
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 Feb 2009, 10:53

pasterizator oz. sirarski kotel

Odgovor Napisal/-a dtrpin »

Spoštovani,

Kandidat bo investiral v pasterizator oz. sirarski kotel. Pri tem želi uveljavljati točke za naložbe v učinkovito rabo energije (vsaj 25% skupne priznane vrednosti naložbe) =nakup energetsko varčnejše opreme, ki prispeva k zmanjšanju toplotnih izgub. Zanima me, če je pastrizator, ki ima možnost gretja z vročo vodo in električni grelec do 100C upravičen strošek za pridobitev teh točk? Kot obvezno dokazilo mora priložiti energetski pregled. Konkretno: kaj vse mora vsebovati energetski pregled oziroma kdo mora sestaviti energetski pregled in ali je v navedenem primeru dovolj, da se predloži specifikacija opreme?

lp, Darija
rpakiz
Prispevkov: 0
Pridružen: 16 Dec 2016, 09:45

Re: pasterizator oz. sirarski kotel

Odgovor Napisal/-a rpakiz »

Energetski pregled se zahteva na podlagi 2. točke 36. člena uredbe za naložbe v nakup opreme ali za namen objekta ali rekonstrukcijo nezahtevnih objektov. Energetski pregled se zahteva za ugotavljanje zmanjšanja porabe energije za naložbe iz pete alineje drugega odstavka 29. člena uredbe (nakup opreme za posodobitev energetsko učinkovitih ogrevalnih sistemov, nakup energetsko varčnejše opreme ter rekonstrukcijo objektov, ki prispeva k zmanjšanju toplotnih izgub z uporabo materialov z večjo toplotno izolativnostjo) oz. pri uveljavljanju merila za naložbo v učinkovito rabo energije.
Energetski pregled je sistematičen pregled in analiza porabe energije tako v družbi kakor tudi v vseh segmentih delovanja družbe, ki vključuje porabo energije za stavbe, procese, transport in delovanje ljudi v sami družbi, z namenom prepoznati energijske tokove in možnosti za izboljšanje energijske učinkovitosti.
Energetski pregled se pripravi v skladu s Pravilnikom o metodologiji za izdelavo in vsebini energetskega pregleda (Uradni list RS, št. 41/16, v nadaljnjem besedilu: pravilnik). Izvajalec energetskega pregleda je v skladu s 7. členom pravilnika pravna ali fizična oseba ali notranji presojevalec, ki izpolnjuje kriterije glede znanja, izkušenj in osebnostnih lastnosti, skladno s standardom SIST EN 16247-5.
Glede na to, da je iz vprašanja razviden nakup nove opreme, ne bo možno izračunati zmanjšanje porabe energije opreme.
Odgovori

Vrni se na “Merila za ocenjevanje vlog”