PRENOS KMETIJE_dve kmetiji

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
simonse
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 Jan 2019, 09:23

PRENOS KMETIJE_dve kmetiji

Odgovor Napisal/-a simonse »

Imamo primer kmetije, katera je v bistvu sestavljena iz dveh kmetij (kmetija A in kmetija B). Sta dve različni lokaciji kmetije, in kmetija A in B ima vsaka svoje objekte za kmetijsko dejavnost, opremo in kmetijsko mehanizacijo, ter tudi kmetijska zemljišča. Kmetijo B na drugi lokaciji je podedovala žena prenosnika kmetije A, in sicer od pokojne tete. Kmetijska zemljišča kmetije B, katera lastnica je žena prenosnika kmetije A so pripisana na kmetiji A in ta kmetija oddaja zbirno vlogo za vsa kmetijska zemljišča.

Nosilec kmetije A ima dva sina. Prvemu bi predal kmetijo, katere je nosilec sam in je tudi v celoti lastnik zemlje, objektov in kmetijske mehanizacije. V tem primeru je zadeva urejena.

VPRAŠANJE:
Kmetija B je na drugi lokaciji, katere je lastnik v celoti žena prenosnika kmetije A in bi ona kot lastnica predala kmetijo B v celoti drugemu sinu, kateri bi nadaljeval s kmetovanjem na tisti lokaciji KMG. Kot prevzemnik se bo prijavil tudi na tistem naslovu lokacije kmetije B. Kmetijska zemljišča, katere je žena podedovala po teti in so trenutno pripisana v GERK-e na kmetiji A, bi prepisali nazaj na kmetijo B, tako da bi zadostili tudi pogoju glede same velikosti kmetije. KMG-MID kmetije B več ne obstaja, bi si pa uredili zadevo še do 28.02.2021, tako da bi še pravočasno prenesli tudi plačilne pravice.
Glede na to, da v obeh primerih gre za medgeneracijski prenos, verjetno ni sporno tudi glede prenosa kmetijskih zemljišča iz kmetije A na kmetijo B.
Ali v opisanem primeru lahko kandidira na JR prvi sin na kmetiji A (prenosnik oče nosilec kmetije) in drugi sin na kmetiji B, kjer bo prenosnik kmetije mama ?

Hvala za odgovor !
rsaje
Prispevkov: 0
Pridružen: 15 Mar 2016, 14:42

Re: PRENOS KMETIJE_dve kmetiji

Odgovor Napisal/-a rsaje »

Ne, to ni možno, saj gre za klasično umetno ustvarjanje pogojev. S takšnim prevzemom ne bi bil dosežen namen ukrepa izboljšanje starostne strukture kmetijskih gospodarstev, predvidena mlada prevzemnica že sedaj z možem kmetuje na kmetiji A in bi dejansko izvedli samo pripojitev kmetije B k tej kmetiji, oziroma gre že sedaj za eno kmetijo (isti sedež, skupna uporaba gospodarskih poslopij in kmetijske mehanizacije).
Odgovori

Vrni se na “Vstopni pogoji za prijavo na javni razpis”