Nakup plemenskih živali

Moderatorji: rsajemtvavtaradirnbek

Odgovori
avolk
Prispevkov: 0
Pridružen: 29 Sep 2015, 08:26

Nakup plemenskih živali

Odgovor Napisal/-a avolk »

Spoštovani,
mladi prevzemnik je prevzel kmetijo (zemljišča in stavbe) od očeta brez plemenskih konjev in kmetijskih strojev. Ali se lahko odkup osnovne črede konj in kmetijske mehanizacije od očeta uveljavlja kot strošek v okviru sredstev za mladega prevzemnika?
Hvala za odgovor.
adirnbek
Prispevkov: 0
Pridružen: 09 Dec 2020, 11:15

Re: Nakup plemenskih živali

Odgovor Napisal/-a adirnbek »

V 4. členu Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18) je navedeno, da je kmetija oblika kmetijskega gospodarstva, kjer se nosilec in člani ali članice kmetije ter zaposleni ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo. Ker oče ni prenesel strojev in plemenskih živali, ki so del kmetije, torej ni prenesena kmetija v celoti, saj ne omogoča prevzemniku opravljanje kmetijske dejavnosti.

Če bi moral prevzemnik kupiti plemenske živali in stroje, ki pripadajo kmetiji, ob dejstvu, da so bili na kmetiji že ob samem lastniškem prenosu nepremičnim, bi se razumelo kot umetno ustvarjanje pogojev za prikazovanje stroškov za zagon kmetijske dejavnosti. Podpora v okviru podukrepa 6.1 je namenjena mlademu kmetu za zagon kmetijske dejavnosti in ne, da bo od prenosnika kupil osnovna sredstva za opravljanje dejavnosti, ki so bila že ob prenosu del kmetije.
Odgovori

Vrni se na “Stroški in plačilo akontacije dohodnine”