Obremenitev za ERG

Moderator: llipovsek

Obremenitev za ERG

OdgovorNapisal/-a mmeglic » 15 apr 2010, 11:43

Pri izpolnjevanju vloge za subvencije ugotavljamo, da je obremenitev na kmetiji 2,0 GVŽ na ha, kar je preveč za uveljavljanje zahtevka za ERG ( krave dojilje ). Kaj storiti oz. kaj dopuščajo uredbe?
Razvoz org. gnojil s kmetije v tem primeru ne zmanjšuje obremenitve?
Ali še velja da se v primeru planinske paše kmetiji prištejejo površine in s tem zmanjša obremenitev za ERG?
Seveda pa bi bila naj enostavnejša rešitev v pridobitvi še dodatnih uporabnih kmetijskih zemljišč.

Prosim za hiter odgovor, da bomo lahko uspešno zaključili vlogo v prid kmetu.

lp
Matjaž Meglič
mmeglic
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 18 feb 2009, 11:56

Re: Obremenitev za ERG

OdgovorNapisal/-a llipovsek » 16 apr 2010, 11:29

Do leta 2010 so se pri izračunu obremenitve za ukrep ERG upoštevale le krmne površine, od leta 2010 dalje pa se, v skladu s 23. členom Uredbe o neposrednih plačilih v kmetijstvu (Ur.l. RS, št. 113/2009), pri izračunu obremenitve upoštevajo vsa kmetijska zemljišča v uporabi. Torej je pogoj – obremenitev je lahko največ 1,8 GVŽ/ha- sedaj lažje dosegljiv.
V omenjenem členu je sicer navedeno, da se pri izračunu obremenitve upoštevajo tudi ekstenzivni kraški pašniki, vendar se bo uredba v tem delu spremenila, tako da se ekstenzivni kraški pašniki ne bodo upoštevali.

Če ima KMG živali na paši na trajnih travnikih v skupni rabi vsaj 80 dni na KMG – planina ali KMG – skupni pašnik, se mu sorazmerni delež površin v skupni rabi, v skladu s četrtim odstavkom 7. člena Uredbe o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2010 (Ur. l. RS, št. 17/2010), upošteva pri izračunu obremenitve za ERG.

Pri izračunu obremenitve GVŽ/ha kmetijskih zemljišč v uporabi se upošteva vso govedo, staro šest ali več mesecev, ki je na KMG v zadevnem koledarskem letu.

Razvoz organskih gnojil s kmetije se nanaša na zahteve navzkrižne skladnosti in ne vpliva na izračun obremenitve pri ukrepu ERG.

V primeru, da kmet vloži zahtevek za ERG in na AKTRP kasneje pri administrativni kontroli ugotovimo, da ne izpolnjuje pogoja obremenitve, se zahtevek zavrne, vendar pa se zanj ne upoštevajo znižanja in izključitve, določene v 65. členu Uredbe 1122/2009/ES.
ARSKTRP
llipovsek
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 19 jan 2009, 10:25


Vrni se na EKSTENZIVNA REJA ŽENSKIH GOVEDI

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron