Dopolnilna dejavnost, mladi prevzemnik

Dopolnilna dejavnost, mladi prevzemnik

OdgovorNapisal/-a mkorent » 21 jun 2010, 12:17

Vprašanja se nanašajo na različne kmetije:

1. Kmetija ima organizirano rejo piščancev kot dopolnilno dejavnost na kmetiji (kot večina rejcev piščancev v Sloveniji). V JR je navedeno, da so vlagatelji kmetijska gospodarstva, torej prijaviti se mora nosilec KG, nanj morajo biti naslovljeni tudi računi. Kako se lahko potem prijavi na razpis nosilec dopolnilne dejavnosti, ki vodi ločeno knjigovodstvo in je ločen od kmetije v sistemu DDV?

2. Vlgatelj se prijavi na trenutno odprti razpis za ukrep 121 za živinorejo. Čez dva meseca bi kmetijo prepisal na svojega sina (sta člana istega KG). Ta bi prevzel tudi pravice in obveznosti, ki se nanašajo na ta ukrep. Ali bi bile s tem kršene določbe razpisa? Ali lahko sin kasneje kadidira na razpisu za ukrep 112 Pomoč mladim prevzemnikom in bi odobrena sredstva namensko porabil za investicije, za katere bi sedaj kandidiral njegov oče?

3. Ali sodi kozolec z dvema stranicama in streho med upravičene stroške (kot skladišče za krmo)?
mkorent
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 dec 2009, 11:06

Re: Dopolnilna dejavnost, mladi prevzemnik

OdgovorNapisal/-a uknez » 24 jun 2010, 08:29

1. Računi se morajo glasiti na nosilca kmetijskega gospodarstva. V tem primeru bi moral biti nosilec dopolnilne dejavnosti hkrati tudi nosilec kmetijskega gospodarstva. Dolgoročno bi bilo bolj ustrezno, da se na kmetiji reja piščancev ne odvija kot dopolnilna dejavnost ampak kot osnovna kmetijska dejavnost. V takem primeru je potrebno na DURS urediti poseben status sklicajoč se na 44. člena Zakona o davčni službi (uradno prečiščeno besedilo), Ur.l.RS, št. 1/2007.

2. Mladi prevzemnik ne more uveljavljati podpore na ukrepu 112 za že izvedene naložbe. Njegov poslovni načrt mora zajeti nove naložbe.

3. Da
uknez
 


Vrni se na Ukrep št. 121 - Posodabljanje kmetijskih gospodarstev

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron